6 x een dieet waarmee je 10 kilo kan afvallen
5 juli 2024
Wil je 10 kilo afvallen, wat moet je dan doen? Van bulletproof tot paleo en vegan: de ene voedselhype is nog niet voorbij of de volgende dient zich alweer aan. En die gaan steevast gepaard met jubelverhalen van superslanke celebrities enerzijds en kritieken van voedingsexperts anderzijds. Wil je ook een paar kilo kwijt, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Santé maakt je wegwijs in de dieetjungle. Met een van deze diëten val je tien kilo af, met gemak.
Afvallen is niet altijd makkelijk. Maar met een van deze zes diëten lukt het je misschien wel. Ze werekn ook goed als je minder wil afvallen uiteraard.
1. Keto dieet
Het ketogeen dieet is verre van nieuw, maar het werkt nog steeds als je een dieet of schema zoekt om 10 kilo af te vallen. Het werd al in 1920 bedacht om epilepsieaanvallen tegen te gaan. Daarna kregen we de Atkins-hype in de seventies en nu zijn de keto-boeken niet aan te slepen. Het is immers één van de weinige diëten waarbij je gewoon lekker kunt blijven eten.
Lees ook: waarom wandelen in het bos zo goed voor je is
Hoe werkt het? Je voeding bestaat nog maar voor 20% uit koolhydraten en eiwitten en voor 80% uit vetten. Dat betekent dat je in principe los mag gaan op biefstuk en eieren met spek, maar het is de kunst om gezonde (onverzadigde) vetten te kiezen, zoals avocado, olijfolie, noten en vette vis. Aangezien je lichaam zijn energie niet meer kan halen uit koolhydraten, ga je automatisch vet verbranden. Je bent dan ‘in ketose’.
Voordelen? Je krijgt nauwelijks suikers binnen met dit dieet schema, wat absoluut een snelle afvalmethode is. Ook hebben keto’ers vaak weinig last van hongergevoel. Ook zou het een gunstig dieet zijn voor kankerpatiënten, al is dit (nog) niet wetenschappelijk bewezen.
Nadelen? Zeker in het begin kun je moe worden van dit dieet, hoofdpijn krijgen en uit je mond gaan stinken. Verder worden er vraagtekens gesteld bij de risico’s voor de gezondheid. En die zitten ‘m niet in de hoeveelheid vet, maar meer in het gebrek aan vezels, vitaminen en mineralen. Nog een minpuntje: dit vleesrijke dieet is niet per se de meest milieuvriendelijke afvalmethode…
Aanrader? Wel als je graag wilt afvallen zonder salades en lijnzaadcrackers, niet als je een dieet voor afvallen zoekt dat op de lange termijn goed vol te houden is.
Edsilia en Kees zochten in het tv programma Over Gewicht uit of Keto diëten wel werken. Bekijk het hieronder.
Lees ook: Linda de Mol met dit dieet viel zij niet af
2. Intermittent fasting
Wat is het? Beyoncé en Jennifer Lopez zweren erbij en ook in Nederland is de hype inmiddels losgebarsten: intermittent fasting (IF), oftewel ‘periodiek’ of ‘onderbroken’ vasten. Het verschilt van andere dieethypes doordat het niet voorschrijft wát je eet, alleen wanneer (niet). Een dieet waarvoor je je eigen schema opstelt voor wanneer je wel of niet eet.
Hoe werkt het dieet schema? Het principe achter IF is dat vasten je stofwisseling vertraagt, waardoor je vet verbrandt. Daarbij krijg je natuurlijk ook minder calorieën binnen. Het kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld vijf dagen normaal eten en dan twee dagen heel weinig, of om de dag vasten. Bij de klassieke methode stop je al je eetmomenten in 8 uur en drink je de overige 16 uur alleen water.
Lees ook: de 5 beste yogahoudingen om af te vallen
Voordelen? Niet alleen is het een bewezen effectieve afvalmethode, IF zou ook bloeddruk- en cholesterolverlagend werken en diabetes type 2 kunnen voorkomen.
Nadelen: Sommige mensen krijgen door het vasten last van eetbuien, waardoor ze uiteindelijk juist méér eten in plaats van minder. Verder kan het ongezond (en zelfs gevaarlijk!) zijn als je weerstand te laag is, als je chronisch ziek bent of zwanger.
Aanrader? Vasten is een eeuwenoude manier om af te vallen, waar in principe weinig kwaad in zit. Maar… zorg wel dat je je verstand erbij houdt. Let op dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en dat je jezelf niet zodanig uithongert dat je er – letterlijk – bij neervalt.
3. Pioppi dieet
Wat is het? In het idyllische Zuid-Italiaanse dorpje Pioppi is geen supermarkt. Wel worden er opvallend veel mensen stokoud. Dat inspireerde een Britse cardioloog tot het inmiddels razend populaire Pioppi Dieetboek, dat belooft in drie weken je gezondheid te verbeteren.
Hoe werkt het? Je eet zoals de inwoners van Pioppi: zo veel mogelijk groente (liefst uit eigen moestuin), verse vis, fruit, noten en volle zuivelproducten. En dat alles met een flinke scheut olijfolie en een glaasje rode wijn. Suikers en koolhydraten dien je te vermijden en één dag in de week wordt er gevast: Pioppi is immers een arm dorpje, waar niet altijd voldoende eten is. Daarnaast is deze dieetmethode ook een way of life, waarin je stress beperkt en voldoende beweegt en slaapt.
Voordelen? Het is wetenschappelijk bewezen dat het mediterrane levensstijl gunstig is voor de gezondheid en hart- en vaatziekten kan voorkomen. En door de beperking van koolhydraten verlies je gewicht, zonder in te boeten op lekker eten. Wie houdt er immers niet van de Italiaanse keuken?
Nadelen? Net als bij alle andere koolhydraatarme diëten waarschuwen voedingsexpert voor een tekort aan gezonde voedingsvezels. De inwoners van Pioppi eten overigens wel gewoon pasta, zij het alleen zelfgemaakt en met mate.
Aanrader? Pioppi kan een prima inspiratie zijn voor een gezonde levensstijl, maar verwacht geen revolutionair wonderdieet waarin je in korte tijd heel veel kilo’s afvalt.
4. Super carb dieet
Wat is het? Fanatieke diëters schrappen koolhydraten het eerste van hun menu, aangezien die als de duivel onder de dikmakers worden gezien. Tv-voedingscoach Bob Harper gaat daar dwars tegenin met zijn super carb dieet. Een feest voor de liefhebbers van brood en pasta dus!
Hoe werkt het? Niet te vroeg juichen, want er zijn wel regels. Volgens Bob moet 40% van je maaltijden uit eiwitten bestaan, 30% uit (gezonde) vetten en 30% uit koolhydraten. En dan geen witte pasta en croissants, maar complexe koolhydraten met veel vezels, zoals volkorenbrood, havermout, bruine rijst en zoete aardappel. Pasta mag wel, maar alleen als het gemaakt is van quinoa of linzen. Verder moet je nog steeds calorieën tellen en neem je geen tussendoortjes.
Voordelen? Het is een dieet waarmee je maaltijden op tafel kunt zetten waar je het hele gezin mee kunt voeden en de kans op hongergevoel is klein. Hierdoor is het goed vol te houden. Daarnaast krijg je alle (brood)nodige voedingsstoffen binnen.
Nadelen? Doordat je nog steeds redelijk wat calorieën binnenkrijgt, is het geen dieet voor mensen die snel heel veel kilo’s willen kwijtraken. Volgens experts is het meer geschikt om op een gezonde manier op gewicht te blijven.
Aanrader? Ideaal voor mensen die niet zonder brood en pasta kunnen leven en toch op de lijn willen letten, maar wellicht niet de snelste manier om gewicht te verliezen.
5. Sirtfood
Wat is het? Zangeres Adèle verloor er kilo’s mee: meer reclame had het Sirtfood boek niet nodig om een hype te worden. Zeker omdat het een dieet is voor levensgenieters: wijn en chocola zijn immers gewoon toegestaan. Het boek belooft een boost voor je immuunsysteem én gegarandeerd 3 kilo gewichtsperlies per week.
Hoe werkt het? Alles draait om sirtuïnes: dit zijn eiwitten die de spieren sterker maken, vetverbranding stimuleren en ontstekingen tegengaan. Ze worden ook wel ‘the skinny genes’ genoemd. Door voedingsmiddelen te eten die deze sirtuïnes activeren, zou je volgens het boek hetzelfde effect bereiken als met helemaal niets eten of superfanatiek sporten. Voorbeelden van sirtfoods zijn bijvoorbeeld boerenkool, soja, rode ui, kurkuma, aardbeien en groene thee, maar ook pure chocola en rode wijn. Het is echter strenger dan het klinkt: je mag maar heel weinig calorieën (1000 per dag in de eerste week) en drinkt veel groentesappen.
Voordelen? Na de eerste strenge groentesapweek is het een relatief gezond en gevarieerd dieet, waarin alle voedselgroepen aan bod komen.
Nadelen? Bereiding van de sappen en gerechten kan best tijdrovend zijn, zeker omdat een deel van de ingrediënten niet in de supermarkt te vinden is.
Aanrader? Je moet een beetje een doorzetter zijn, maar dan is het een prima dieet. Al is er vooralsnog geen wetenschappelijk bewijs voor de claims van de schrijvers. Dus of het nu echt de skinny genes zijn of gewoon de lage calorie-inname… zolang je maar chocola mag, toch?
6. Scandi sense
Wat is het? ‘Het makkelijkste dieet ooit’, aldus de bedenkster: een Deense werkende moeder van vijf kinderen, die naar eigen zeggen 38 kilo afviel door haar handen te gebruiken als maatstaf voor de grootte van haar maaltijden. De lengte van je handpalm is volgens haar namelijk precies in lijn met je lichaamsbouw. Al met al zou je met deze methode een kilo of drie per maand verliezen.
Hoe werkt het? Je eet drie maaltijden per dag, die allen bestaan uit drie of vier handen voedsel: één á twee handen groente, één hand koolhydraten en één hand proteïnen. Niets is verboden, al geeft de schrijfster wel adviezen om de hoeveelheid vet, zoetigheid en alcohol te beperken. En, al is het natuurlijk een inkoppertje: alleen eten als je honger hebt. Scandi sense, oftewel: Scandinavisch gezond verstand.
Voordelen? Geen calorieën tellen, geen ingrediënten afwegen, geen ingewikkelde recepten en geen verboden etenswaren: het is inderdaad alles behalve een moeilijk vol te houden dieet.
Nadelen? Als er weinig regels zijn, is er ook meer ruimte om te smokkelen. Sommige diëters zullen misschien liever wél richtlijnen hebben om zichzelf in de hand te houden.
Aanrader? De Deense is goed binnengelopen op deze hype en ontwikkelt inmiddels ook Scandi sense- maaltijdboxen. Maar afgezien van de goede marketing, verschilt het Scandinavische gezond verstand op zich niet heel veel van het Hollandse…
In de categorie ‘don’t try this at home’
Snake diet: Volgens de zelfverklaarde Canadese voedingsgoeroe Cole Robinson moeten we een voorbeeld nemen aan de slanke slang. Die eet één flinke maaltijd en doet er vervolgens dagen over om die te verteren. Je vast bij dit dieet steeds 72 uur of langer en drinkt tussendoor enkel ‘snake juice’: een drankje bestaande uit water, kalium, magnesium, himalayazout en bakpoeder. Voedingsdeskundigen raden deze methode ten strengste af. Waarom? Tja, mensen zijn geen slangen…
Lectine-arm: Na lactose en gluten is het nu lectine dat in de ban gaat. Tenminste, als het aan de Amerikaanse cardioloog Steven Grundy ligt, schrijver van het populaire boek The Plant Paradox. Het plantaardige eiwit lectine, dat bijvoorbeeld in peulvruchten, noten, soja, groenten en granen zit, zou zwaar giftig zijn en dus vermeden moeten worden. Bijkomend voordeel is dat je daarvan afvalt: zangeres Kelly Clarkson verloor er 17 kilo mee. Wetenschappers doen de angst voor lectine echter af als bangmakerij. Rauwe bonen kun je inderdaad beter niet eten (maar dat deed je vast al niet), afgezien daarvan zit er weinig gevaar in plantaardige voeding.
Carnivoor-dieet: Het gaat dwars tegen de vegan-trend in: een dieet waarbij je juist alleen maar dierlijke producten eet: kilo’s vlees, dozen vol eieren en nog een klein beetje zuivel. Bedenker Shawn Baker (type Neanderthaler) heeft inmiddels een grote schare fans die claimen talloze kilo’s kwijt te zijn geraakt, maar experts maken gehakt van dit dieet. Niet alleen mis je de broodnodige voedingsstoffen door groente en vezels te mijden, maar het zou ook ronduit gevaarlijk zijn voor de bloeddruk en zelfs darmkanker kunnen veroorzaken.
Tekst Marion van Es/Santé beeld GettyImages