moederdadg 2024

Dit is waarom we moederdag vieren

Elke tweede zondag in mei zetten we onze moeder of degene die die rol vervult extra in het zonnetje. Waar komt Moederdag eigenlijk vandaan?

Het vereren van moeders en moederfiguren gebeurt al sinds jaar en dag. De oude Grieken vierden in de lente de godin Rhea, moeder van alle goden. In Engeland kennen ze al vanaf 1600 een soort moederdag, waarop kinderen die bij gastgezinnen werkten als dienstmeisjes en knechten naar huis mochten om hun familie en kerk te bezoeken. Zij namen dan bloemen, taart en cadeaus voor hun moeder mee.

Wie heeft moederdag bedacht?

Het zaadje voor de Moederdag zoals we die nu kennen, werd geplant in 1858. Activiste Ann Jarvis richtte toen de Mothers’ Day Work Clubs op, waarin vrouwen zich verzamelden om de gezondheid in hun gemeenschap te verbeteren. Zelf had ze zo’n dertien kinderen, waarvan maar vier volwassen waren geworden. De rest overleed aan ziektes als mazelen en difterie. Ook tijdens en na de burgeroorlog zette Jarvis zich in voor haar gemeenschap, onder andere met een ‘Mother’s Friendship Day’, waarop ze na de oorlog soldaten en hun families van beide kanten bij elkaar bracht.

Is moederdag iets Nederlands?

Twee jaar na haar dood op zondag 9 mei 1905, kwam haar dochter Anna Jarvis op het idee om haar moeder (en alle andere moeders) feestelijk te herdenken met een erkende nationale feestdag. In 1914 werd dat door de toenmalige Amerikaanse president goedgekeurd en in de jaren erna waaide Moederdag de hele wereld over. Moederdag is dus niet iets Nederlands.

Moederdag in mei: bloemen

Ook naar Nederland, op initiatief van het Leger des Heils in 1916. Moederdag sloeg in eerste instantie niet aan, maar daar kwam in 1924 verandering in toen Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde de feestdag volop ging adverteren om hun bloemen aan de man te brengen. Met succes, want Moederdag is inmiddels een ingeburgerde feestdag waarop de bloemenverkoop storm loopt. Zo stijgt rond de tweede zondag in mei op bloemenveiling Royal FloraHolland de omzet van rozen van gemiddeld 80 miljoen euro per week naar zo’n 135 miljoen euro per week, meldt het Parool.

Moederdag 2024

De tweede zondag van mei is dus niet alleen een dag om eens extra onze moeders en moederfiguren te verwennen, maar ook om stil te staan bij wat vrouwen als Jarvis allemaal doen voor een ander.

Lees ook: 15 perfecte moederdagcadeaus

Tip van de redactie

Streef jij naar een weelderige pluktuin? Ontdek een biologische benadering in dit boek. Verken seizoensgebonden taken en ontvang waardevolle inzichten. Ontdek de finesses van pluktuinen met duidelijke uitleg, bloemportretten en tips over bodem, zaadteelt en bloemendrogen. Een allesomvattend standaardwerk. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES


Lies Couckuyt, Monique van Wegen