category colour brushGelukkig/Life

'Dankzij mijn happy pills ben ik weer mezelf'

Bijna een miljoen Nederlanders slikken antidepressiva, maar toch komt bijna niemand daar eerlijk voor uit. Best vreemd, vindt journalist Rianne (33). Waarom hebben de medicijnen toch zo'n negatief imago als ze je heel goed kunnen helpen?

'Heb je dit gelezen? Toch wel iets om over na te denken,' appt een kennis bij een foto van een artikel. De kop zegt me al genoeg: 'Antidepressiva vrijwel altijd nutteloos en schadelijk.' Daar gáán we weer… Ik begin een heel verhaal te typen over wat mijn medicatie voor mij betekent, maar dan bedenk ik me. Ik hoef me niet te verantwoorden. Dus houd ik het kort. 'Interessant, dank je!' antwoord ik.

Paniekaanvallen
Ja, ik slik antidepressiva, al bijna vier jaar. En nee, ik ben niet gek, maar ik heb de medicijnen wel nodig. Beginnen met medicatie was geen impulsief besluit, het was simpelweg iets waar ik niet langer omheen kon. Ik was al een tijd niet mezelf. Ondanks alle goede dingen in mijn leven - lieve vriend, toffe vriendinnen, geweldige baan, heerlijk huis - was ik niet blij. Ik kan niet goed omschrijven hoe ik me voelde in die tijd, 'grijs' komt misschien nog het dichtst in de buurt. Alles was grauw, ik was doodmoe, had nergens zin in en ik voelde me nooit écht fijn of vrolijk.

En ik werd angstig, bang, voor zo'n beetje alles. Ik vond het eng om iemand te bellen, von het niet fijn als mijn vriend 's avonds wegging, moest mezelf moed inspreken om auto te rijden. Paniekaanvallen begonnen erbij te horen. Als ik in de spiegel keek, zag ik een doffe blik in mijn ogen. Een depressie besluipt en bekruipt je. Langzaam veranderde ik in een schim van de vrouw die ik ooit was.'

Lees het hele verhaal van Rianne deze maand in Santé.

Welke invloed hebben antidepressiva op je libido?

Beeld: Shutterstock

Santé

in je brievenbus?

Bestel nu

Als eerste op de hoogte?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Santé!

  • Pinterest