Woman With Dog 2100x1440

Zóveel geld ben je gemiddeld kwijt aan een huisdier

Ben je van plan om een hond of kat in huis te nemen? Dan moet je niet alleen rekening houden met de verzorging, maar ook met de kosten die erbij komen kijken.

Goed om te weten wat de kosten zijn van een kat en hond en hoeveel geld je huisdier je kost.

Kosten van een kat

Hoeveel het kost om een kat aan te schaffen, is verschillend per soort. Voor een raskat (met stamboom) ben je al snel duizend euro kwijt, terwijl een kat in het asiel vaak minder dan 100 euro kost. Voor de aanschaf van spullen, zoals een kattenbak, een krabpaal en een reismandje, ben je ongeveer 180 euro kwijt. Met het goedkoopste kattenvoer ben je ongeveer 200 euro per jaar kwijt. Luxer kattenvoer is ongeveer 600 euro per jaar. Voor de kattenbakvulling betaal je gemiddeld 150 euro per jaar. Ongeveer hetzelfde bedrag ben je jaarlijks kwijt aan ontwormen, inentingen en eventueel een verzekering. Houd rekening met jaarlijkse kosten van 500 tot 900 euro per jaar. Dat komt uit op ongeveer 42 tot 75 euro per maand.

Kosten van een hond

De aanschaf van een hond kan in prijs nogal verschillen. Bij rashonden kan dit soms wel oplopen tot 1500 euro. Vergeet ook het castreren niet, wat tot wel 500 euro kan kosten. Spullen, zoals een bench of speelgoed, kost gemiddeld zo’n 200 euro. Om je hond goed op te voeden, kun je een puppytraining volgen. Deze kosten ongeveer 200 euro per stuk. De kosten voor het voer ligt tussen de 300 en 600 euro per jaar. Andere jaarlijkse kosten, zoals inentingen, ontwormen en ontvlooien, hondenbelasting en eventueel een verzekering, zijn in totaal ongeveer 575 euro. Houd rekening met een maandbedrag van 73 tot 100 euro voor een hond.

Lees ook: Zo krijg je een goede relatie met je kat

Tip van de redactie

Bylotte Krabpaal Ad
Bestel hier

Bron: AD Foto: Getty Images