sinterklaas-gedicht

6 tips om last-minute een sinterklaasgedicht te schrijven

Vier je pakjesavond en heb je nog steeds geen gedicht geschreven omdat je er als een berg tegenop ziet? Met deze tips schrijf je last-minute een geweldig gedicht.

1. Begin niet met een cliché zin

De openingszin ‘Sint zat te denken…’ is verboden terrein. Begin liever met iets origineels. Denk aan iets dat iemand dit jaar heeft meegemaakt bijvoorbeeld.

Lees ook:Zo veel calorieën zit er in Sinterklaas-snoepgoed

2. Bedenk een thema

Heeft degene voor wie je het gedicht schrijft een huisdier, een nieuwe relatie, een nieuwe baan, een huis gekocht, een blunder gemaakt of een cursus gevolgd? Gebruik het onderwerp als thema voor je gedicht. Je kunt je gedicht ook gebruiken om hints over je cadeau of surprise te geven.

3. Je gedicht hoeft niet lang te zijn

Niemand luistert meer als het gedicht een lange lap tekst is. Drie of vier coupletten van vier regels is echt meer dan genoeg. Beter een korter gedicht dan eindeloos gezwets.

4. Schrijf je gedicht op de computer

Zo kun je makkelijker zinnen aanpassen, verplaatsen of er toch een couplet tussen plakken.

5. Gebruik een rijmwoordenboek

Typ het laatste woord van je zin in op Rijmwoordenboek.nl. Op die manier kun je inspiratie opdoen voor je volgende zin. Rijmt er niets op het laatste woord van je zin? Zoek naar een synoniem voor het woord, of verander de woordvolgorde van je zin. Duimen dat de websites niet overbelast zijn.

6. Maak het jezelf niet te moeilijk

Je bent geen professioneel dichter en je gedicht hoeft niet perfect te zijn. Maak het jezelf niet te moeilijk en gun jezelf vooral wat dichterlijke vrijheid. Een andere zinsvolgorde of een ongebruikelijk woord? Moet kunnen.

Gerelateerde artikelen