sinterklaas-gedicht

5 tips om last-minute een sinterklaasgedicht te schrijven

Vier je pakjesavond en heb je nog steeds geen gedicht geschreven omdat je er als een berg tegenop ziet? Met deze tips schrijf je last-minute een geweldig gedicht.

1. Begin niet met een cliché zin

De openingszin ‘Sint zat te denken…’ is verboden terrein. Begin liever met iets origineels. Een persoonlijk gedicht waarmee je de ander raakt, bevat namelijk details over diens leven.

Lees ook:Zo veel calorieën zit er in Sinterklaas-snoepgoed

2. Bedenk een thema

Heeft degene voor wie je het gedicht schrijft een huisdier, een nieuwe relatie, een nieuwe baan, een huis gekocht, een blunder gemaakt of een cursus gevolgd? Maak vóór je aan het rijmen slaat een kort overzicht van dingen die de persoon typeert. Weten wat je wilt vertellen over de ander, helpt je namelijk al een flink stuk op weg. Je kunt je gedicht ook gebruiken om hints over je cadeau of surprise te geven.

3. Je gedicht hoeft niet lang te zijn

Niemand luistert meer als het gedicht een lange lap tekst is, tenzij je het schrijftalent van een cabaretier hebt. Drie of vier coupletten van vier regels is meer dan genoeg. Voel je dus niet verplicht om twee kantjes vol te schrijven om indruk te maken, maar hou het kort en krachtig.

4. Gebruik een rijmwoordenboek

Typ het laatste woord van je zin in op Rijmwoordenboek.nl. Op die manier kun je inspiratie opdoen voor je volgende zin. Heb je een onmogelijk rijmwoord? Kijk dan of je de zinsopbouw iets kunt aanpassen: misschien kunnen er woorden omgedraaid worden of misschien zelfs vervangen door andere woorden. Ook voor synoniemen heb je handige sites.

5. Maak het jezelf niet te moeilijk

Je bent geen professioneel dichter en je gedicht hoeft niet perfect te zijn. Het doel van het sinterklaasgedicht is dat je iets aardigs, grappigs of betekenisvols zegt tegen de ander. Maak het jezelf daarom niet te moeilijk en gun jezelf vooral wat dichterlijke vrijheid. Een andere zinsvolgorde of een ongebruikelijk woord? Moet kunnen. Misschien schrijf je zelfs wel helemaal geen klassieke rijm maar een kort verhaal. Gelukkig bestaat er geen Sinterklaas rijmpolitie.

Gerelateerde artikelen