Placeholder

Dit worden de sporttrends in 2017

Toe aan iets nieuws op sportgebied, of blijf je bij het oude? Deze lijst geeft je inspiratie voor vernieuwing.

De Worldwide Survey of Fitnesstrends analyseert jaarlijks de fitnesstrends voor het komende jaar. Wij lichten een aantal trends uit. Benieuwd naar de hele lijst?

1. Wearables
In 2016 stonden wearables op één en dat verandert niet voor 2017. Van actvitiy trackers tot smartwatches en GPS-trackers. Experts verwachten dat de verkoop ervan enorm zal (blijven) stijgen. Hoe de technologie zich de komende jaren zal ontwikkelen, is moeilijk te voorspellen, maar er staat ons ongetwijfeld veel meer te wachten op dit gebied.

2. Trainen met je lichaamsgewicht
Vorig jaar stond deze trend op nummer twee in de lijst. Het grappige is: er wordt al eeuwen getraind met eigen lichaamsgewicht, maar de laatste jaren is het door sportclubs in een nieuw jasje gestoken en wordt het op een andere manier verkocht.

3. HIIT
HIIT is al een tijdje niet meer weg te denken in sportland. HIIT bestaat uit korte intervallen en dat zou het effectief maken. De tegenstanders claimen echter dat de kans op blessures daardoor extra hoog is.

4. Professionals in de sportwereld
Er wordt steeds meer waarde gehecht aan professionals: mensen in de sportwereld met de juiste diploma's, certificaten en keurmerken. Personal training is nog steeds in de trendlijst te vinden.

5. Krachttraining
Krachttraining blijft populair. Een sterker lichaam helpt je vooruit in het dagelijks leven en daardoor zien steeds meer mensen de voordelen van personal training in.

6. Groepstrainingen
Er wordt steeds vaker getraind in groepen (meer dan vijf personen). Je zag dit al bij groepslessen zoals Zumba of pilates, maar je ziet nu steeds meer groepstrainingen voor andere sporten. Personal training in groepen tot vijf personen wordt ook nog steeds gedaan. Niet iedereen heeft immers het geld voor een personal trainer. Door een groepje samen te stellen spreid je de kosten en het is een stuk gezelliger.

7. Yoga
In 2008 stond yoga voor het eerst in de top 20 van sporttrends. Sindsdien wisselt yoga jaarlijks van plaats in de lijst. De sport blijft zich vernieuwen en dat zorgt ervoor dat yoga toch steeds een plaats in de lijst verovert.

8. Fitnessprogramma's voor ouderen
Met de vergrijzing is het eigenlijk logisch dat er steeds meer fitnessprogramma's zijn die zich specifiek op ouderen richten. Een ander voordeel is dat ouderen tijd hebben om overdag te sporten, wanneer veel sportzalen leegstaan.

9. Functionele fitness
Functionele fitness is het inzetten van krachttraining om bijvoorbeeld je kracht, coördinatie of balans te verbeteren.

10. Buiten activiteiten
Hiken, kanoën, kajakken… Buitensport wordt steeds populairder. Vaak wordt dit gedaan op vakantie of in het weekend, maar er bestaan meer en meer groepstrainingen die zich richten op buitensporten.

Benieuwd in hoeverre de lijst verschilt van de vorige lijst? Dit waren de sporttrends voor 2016.

Beeld: Shutterstock