Placeholder

Wat voor buik heb jij?

Geen buik is hetzelfde. Maar natuurlijk wil je ’m het liefst strak en plat en dat vraagt bij elk type buik om een andere strategie. Bekijk wat voor buikje jij hebt én welke aanpak voor jou geschikt is.

Wist je dat… Voor zichtbare buikspieren moet je vetpercentage best laag zijn: ongeveer 8 procent voor mannen en 14 procent voor vrouwen.

Type 1: De appelvormige buik
Vroeger had de gemiddelde vrouw een peervorm met een smalle taille, brede heupen en goedgevulde billen. Tegenwoordig overheerst de appelvorm, waarbij het vet zich nestelt rond de buik.

Wat is het?
We geven vaak hormonen de schuld van een voller figuur, en eigenlijk klopt dat wel: hormonen bepalen waar in je lichaam het vet wordt opgeslagen. Het probleem begint als de hormoonbalans verstoord raakt. Dit kan komen door de overgang, slecht/ongezond eten, stress of te weinig beweging.

Boosdoeners
Vooral het hormoon oestrogeen is hierbij een boosdoener. Bij een verstoorde oestrogeenbalans wordt er meer vet aangemaakt en stijgt je insulinespiegel. Hierdoor heb je trek in snelle suikers en koolhydraten (lees: slecht en vet eten) en dat is niet bevorderlijk voor een strakke buik.

Ook leeftijd speelt een rol: hoe ouder je wordt, hoe minder spieren je lichaam aanmaakt en des te meer vet er wordt geproduceerd.

En nu?
Helaas bestaat er geen wonderpilletje dat het vet als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. Stress de baas zijn en gezond en niet te veel eten scheelt al een hoop.

Ontstressen
Stress is slecht voor je figuur. Het triggert hormonen die je suikerspiegel doen stijgen, waardoor er in het lichaam meer vet wordt aangemaakt. Zorg ervoor dat je je stress kwijt kunt. Ga lekker hardlopen, zwemmen of winkelen. Als het maar helpt om dat opgejaagde gevoel uit je lichaam te krijgen. Ook supplementen kunnen je helpen om rustig te worden. Magnesium helpt je lichaam én geest te ontspannen, zodat je beter met stress kunt omgaan. Samen met calcium vormt magnesium een topcombinatie. Neem de tabletten in voordat je naar bed gaat en je zult zien dat je helemaal ontspant.

In het juninummer van Santé vind je meer buiktypes en tips voor hoe je je buik platter krijgt. Ook handig: de tips die speciaal gericht zijn op jouw leeftijd. Lees het artikel vanaf pagina 54.