Waarom buiten sporten als het koud is een goed idee is

Waarom buiten sporten als het koud is een goed idee is

Het vriest alweer, maar dat is geen excuus om niet buiten te gaan sporten. Een winterwork-out is juist supereffectief.

Efficiënte winterwork-out
De zomer de beste periode om te sporten? Nee hoor, de winter is hét seizoen voor buitensporters. Want hoe langer je rent of hoe zwaarder die bootcamptraining is, hoe kouder het buiten moet zijn om je lichaamswarmte kwijt te kunnen.

Tijdens het rennen, stijgt je lichaamstemperatuur en deze warmte raakt je lichaam kwijt door te zweten. Sportfysioloog Angela Hillman vertelt aan Shape: “Hoe koeler je omgeving is, hoe meer warmte je lichaam kwijt kan. En dat komt je sportprestaties weer ten goede.” Uit een Frans onderzoek naar finishtijden van vrouwelijke marathonlopers blijkt zelfs dat hardlopers bij een temperatuur van 6,8 °C de beste sportprestaties leveren.

Bereid je voor

Hoewel een lagere temperatuur goed is voor je sportprestaties, zorgt de kou er ook voor dat je spieren harder moeten werken om energie te produceren. Hierdoor kunnen je spieren sneller vermoeid raken. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent: kleed je slim aan, besteed voldoende tijd aan de warming-up en pas op met sneeuw.

De juiste kleding is belangrijk

‘Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel’, is een Scandinavisch gezegde. Zeker in de winter is de juiste sportkleding belangrijk voor een comfortabele work-out. Ja, de eerste rondjes zijn sowieso koud, maar je rent je al snel warm. Personal trainer Cally Yang vertelt: “In de winter kleed je je vaak veel warmer dan nodig is en dat werkt tegen je tijdens je training.” Het is daarom belangrijk dat je meerdere laagjes draagt, zodat je iets kunt uittrekken als je dat wilt.

Deze outfit kies je als het koud is

Begin met een basislaag, die ervoor zorgt dat je droog blijft. Kies een sportbeha die voldoende steun biedt en trek een sportshirt van sneldrogende stof aan. Vermijd katoen, dit neemt amper tot geen zweet op en houd je dus erg nat.

Is het erg koud? Dan kun je een tweede laag toevoegen. Ga bijvoorbeeld voor een vest van fleece of wol. Deze stoffen isoleren je van de koude buitenlucht en nemen vrij goed lichaamsvocht op. Let op dat deze laag niet te strak zit, er moet wat ruimte tussen de eerste en tweede laag zitten voor een goede isolatie.

De buitenste laag beschermt je tegen het weer. Trek een windjack met capuchon aan. Zo ben je beschermd tegen de frisse wind of dat onverwachte regenbuitje. Tip: ga voor een jas met reflecterende accenten, zodat je ook in de schemering goed te zien bent in het verkeer. Je kunt ook losse reflecterende banden dragen.

Hoeveel laagjes trek je aan?

Vind je het moeilijk om te bepalen welke kleding je aan moet? Met dit schema bepaal je welke kleding bij de temperatuur past.

Tekst: Mara Ruijter | Beeld: gettyimages

TIP van de redactie

Inklapbare roeitrainer, als beste getest
KLIK HIER

TIP van de redactie

Inklapbare roeitrainer, als beste getest
KLIK HIER