immuunsysteem boosten met eten

Zó eet je je immuunsysteem sterk

Het griepseizoen is volop aan de gang. Eén manier om je hiertegen te wapenen en de koude maanden gezond door te komen, is je immuunsysteem versterken. En met voeding kom je al een heel eind.

Je immuunsysteem versterken met voeding

Vitamine C

is een antioxidant dat je lichaam beschermt en onmisbaar is voor een goede weerstand. De vitamine zit met name in groente, fruit en aardappelen. Zo zit er in een opscheplepel gekookte spruitjes maar liefst 92 milligram vitamine C en door het eten van een halve rode paprika krijg je al 90 milligram binnen. Ter vergelijking: 1 sinaasappel bevat 66 milligram vitamine C. De vitamine is oplosbaar in water, dus het beste is om de groente in weinig water en niet te lang te koken. Door de groenten te stomen, blijven de vitaminen beter behouden.

Omega 3 & Vitamine D

Hoewel zonlicht de belangrijkste bron is van vitamine D, zit het ook in bepaalde voedingsmiddelen, vooral in vette vis, zoals zalm, makreel en haring. In vette vis zitten ook veel omega-3 vetzuren die je lichaam beschermen tegen ontstekingen en dus onmisbaar zijn voor je immuunsysteem. Vitamine D vind je verder in lagere hoeveelheden ook in eieren en vlees. Ook wordt het toegevoegd aan halvarine en margarine.

Kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen zijn niet alleen smaakmakers, maar zijn ook ware weerstandboosters. Zo bevat kurkuma de antioxidant curcumine, dat ontstekingen in je lichaam tegengaat, en ook kaneel zit bomvol ontstekingsremmende antioxidanten die veel goeds doen voor je immuunsysteem. Zit je in de beginfase van een verkoudheid? Voeg dan extra knoflook toe aan je gerecht. Van knoflook is bekend dat het een beginnende verkoudheid kan remmen. Ook een goed idee: gember in je thee. De combinatie van vitamine C en de hoge concentratie antioxidanten in gember maakt het een wondermiddeltje.

Lees ook: ‘3x Kruiden die deze herfst niet mogen ontbreken in je keukenkastje’

Varieer!

Variatie in je voeding is belangrijk om je energiek te voelen en om alle vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Juist daarom is het goed om met de seizoenen mee te eten en dus elk seizoen nieuwe gerechten te maken. Typische wintergroenten zijn bijvoorbeeld spruitjes, boerenkool en pastinaak – en laten deze nu allemaal vol vitamine C zitten!

Lees ook: ‘6 tekenen dat je immuunsysteem verzwakt is’

Beeld: Getty Images
Tekst: Fleur Baxmeijer