tekenen-immuunsysteem-verzwakt

6 tekenen dat je immuunsysteem verzwakt is

Ook jij bent ongetwijfeld bewust(er) bezig geweest met je immuunsysteem het afgelopen jaar. Velen hebben zich afgevraagd of hun immuunsysteem wel sterk genoeg zou zijn om de pandemie zonder kleerscheuren door te komen. Maar niemand kan jou beter vertellen wanneer je immuunsysteem zwak of sterk is dan jijzelf. Vaak geeft je lichaam je ook seintjes namelijk. De volgende tekenen geven aan dat jouw immuunsysteem verzwakt is, maar natuurlijk vertellen we je ook wat je daaraan kan doen.

1. Wondjes genezen minder snel

Als we ons snijden, schaven of stoten, is ons immuunsysteem druk bezig met het herstel van de wond. Onze witte bloedcellen vechten tegen infecties en rode bloedcellen zorgen voor een nieuwe huidlaag. Maar als je immuunsysteem niet volledig naar behoren werkt, zal je merken dat het langer duurt voordat dat een wondje een korstje krijgt.

Wat je eraan kunt doen:

Als je onderliggende gezondheidsklachten hebt die leiden tot een slechtere bloedsdoorloop, is het verstandig met een dokter te overleggen. Daar kun je zelf in eerste instantie helaas niet zoveel verandering in brengen…

2. Je bent gestrest

Als je gestrest bent, zal je lichaam dit soms vertalen naar ontstekingen in je lichaam. Ben je constant gestrest? Dan kan het zo zijn dat je ontstekingen chronisch worden en zich gaan bemoeien met je immuunsysteem. Hierdoor kunnen de cellen die je lichaam beschermen tegen indringers minder goed hun werk doen.

Wat je eraan kunt doen:

Probeer je stressniveau te verlagen, bijvoorbeeld door meditatie, yoga, bokslessen, een wandeling of een telefoontje met je beste vriendin. Ga op zoek naar de perfecte ontspanningstherapie voor jou en merk hoe je hoofd en je lichaam je op den duur bedanken.

3. Je krijgt vaak keel-, neus- of oorontsteking

Als je meer dan drie keel- of oorontstekingen per jaar krijgt, kan het zo zijn dat je een verzwakt immuunsysteem hebt. Sta jij twee keer per jaar bij de dokter met een longontsteking of krijg je regelmatig antibioticakuren voor je kwaaltjes? Ook dan is het verstandig om je immuunsysteem te versterken.

Wat je eraan kunt doen:

Ga met dit soort klachten eens langs bij de dokter of de KNO-arts. Daarnaast is een bezoekje aan een allergieënspecialist ook geen slecht plan. Hij of zij kan jou misschien wel een hele simpele oplossing voor jouw problemen bieden.

4. Je bent altijd verkouden

Hoe vervelend verkouden zijn ook is, het is minder ernstig dan de klachten die we eerder noemden. Nu betekent dat natuurlijk niet dat je iedere verkoudheid maar van je weg moet wuiven en er geen oplossing voor te vinden is. Het kan namelijk zo zijn dat als je regelmatig verkouden bent, je immuunsysteem verzwakt is.

Wat je eraan kunt doen:

Kijk allereerst naar je levensstijl en bepaal welke gewoontes misschien aangepast kunnen worden om je immuunsysteem een boost te geven. Vaak verkouden zijn heeft geregeld te maken met een vitaminetekort. Zorg dus dat je genoeg vitaminen binnenkrijgt via je voeding of haal vitamine D-pillen bij de drogist. Natuurlijk helpt een wandelingetje in de zon ook altijd!

5. Je bent altijd moe

Vermoeidheid kan vele verschillende oorzaken hebben, dus ga er niet klakkeloos vanuit dat het alleen maar met je immuunsysteem te maken kan hebben. Zodra je hebt uitgesloten dat het geen onderliggende oorzaken zijn die ervoor zorgen dat je constant met hangende oogleden rondloopt, kun je je focussen op je immuunsysteem. Het kan namelijk zo zijn dat je immuunsysteem hard zijn best doet om je gezond te krijgen en energie van jou vraagt, maar je niet genoeg rust om weer op te kunnen laden. Een vicieuze cirkel die lastig te doorbreken is, dus.

Wat je eraan kunt doen:

Focus je op je slaappatroon. Zorg dat je een vast schema hebt waar je je aan houdt en dat je slaapkamer je ultieme zenplek wordt dankzij verduisterende gordijnen en misschien een rustgevende kussenspray.

6. Je moet altijd naar het toilet

Alhoewel veel mensen kampen met prikkelbaardarmsyndroom (PDS) en daardoor vaak last van diarree of constipatie hebben, kan ook je immuunsysteem een (negatief) effect hebben op je stoelgang.

Wat je eraan kunt doen:

Pas vooral goed op je voeding. Eet veel vezelrijk voedsel en ga in plaats van voor dat witte casinobrood voor een volkoren optie. Door meer vezels te eten hou je je stoelgang gezond en soepel en word je weer je gezonde zelf!

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen