tips-boost-immuunsysteem

7 tips om je immuunsysteem een boost te geven

Kan jouw immuunsysteem wel een boost gebruiken in deze periode van heersende virussen? Met deze 7 tips verminder jij de kans dat je ziek wordt.

 

Het is weer zover: veel mensen worden verkouden en er heerst weer een griepje. Natuurlijk wil jij koste wat het kost voorkomen dat jij straks thuis op de bank zit met een lading zakdoekjes en een kop antigrippine. Gelukkig heb je zelf meer invloed op de kracht van je immuunsysteem dan je wellicht denkt. Wij hebben 7 tips voor je verzameld waarmee jij jouw immuunsysteem een boost kan geven.

 

Lees ook: ‘Is het verstandig om te sporten als je verkouden bent?

1. Vermijd meeroken

Zelfs als je niet zelf rookt, kan je immuunsysteem een klap krijgen als je ‘meerookt’. Sterker nog: als je chronisch ‘meerookt’, kunnen luchtwegen ontstoken raken, waardoor je immuunsysteem geen antilichamen in reactie op bacteriën meer kan aanmaken. Hierdoor kan je last krijgen van astma-aanvallen en ben je vatbaarder voor infecties. Vermijd daarom plekken waar je onbedoeld meerookt of vraag de rokers om buiten te gaan roken.

2. Voeg meer eiwitten toe aan je ontbijt

Eiwitten zijn niet voor niets een van de essentiële voedingsstoffen in ons dieet. Ze helpen namelijk om weefsel in ons lichaam te herstellen en vormen de basis van een gezond immuunsysteem. Een tekort aan eiwitten kan er namelijk tevens voor zorgen dat je lichaam minder antilichamen kan aanmaken, die je nodig hebt om jezelf te beschermen tegen infecties. Vaak hebben we genoeg eiwitten uit onze lunch en avondeten, dus je ontbijt is een mooie mogelijkheid om meer eiwitten in je eetpatroon te brengen.

3. Was je handen

Het lijkt misschien logisch, maar veel mensen wassen hun handen niet goed genoeg om bacteriën goed te verwijderen. Een onderzoek uit het Journal of Environmental Health heeft zelfs uitgewezen dat bijna 95% van de 4000 participanten hun handen niet lang genoeg wassen nadat ze naar het toilet zijn geweest – bah. Het advies is om je handen ten minste 20 seconden te wassen om blootstelling aan bacteriën te verminderen en je immuunsysteem een handje te helpen.

4. Eet een extra portie groenten

Alle groenten en fruitsoorten zijn gezond, maar sommigen zijn beter voor ons immuunsysteem dan anderen. Des te meer kleur er in het product zit, des te meer antioxidanten erin zitten. De antioxidanten helpen je lichaam vrije radicalen te bestrijden die je lichaam binnendringen. Ook bevatten deze producten veel vitaminen en mineralen, die ook een boost geven aan je immuunsysteem. Ben je benieuwd of jij genoeg groenten en fruit binnen krijgt? De richtlijn is om 500 gram felgekleurd fruit en 500 tot 750 gram groenten per dag te eten, maar een extra portie kan natuurlijk nooit kwaad.

5. Zet een alarm voor het slapengaan

Het is vast geen verrassing dat slaap essentieel is voor een gezond, goed functionerend immuunsysteem. Een goede nachtrust kan de efficiëntie van T-cellen in je lichaam – een soort witte bloedcel die virussen aanvalt – verbeteren. Wanneer je slecht of te weinig slaapt, worden je adrenaline klieren (die cortisol, epinefrine en norepinefrine produceren) verstoord en krijgt je immuunsysteem een flinke klap. De oplossing? Creëer een slaaproutine waarbij je met jezelf een bedtijd afspreekt. Zet dus niet alleen een wekker voor het opstaan, maar ook eentje om jezelf te helpen herinneren om te gaan slapen.

6. Drink een glas water als je opstaat

Goed blijven drinken is ook een goede manier om je immuunsysteem te ondersteunen. Uitgedroogde slijmvliezen en droge huid zijn gebieden waar bacteriën je lichaam kunnen binnentreden. Door voldoende water te drinken, voorkom je uitdroging en geef je je lichaam een betere kans om bacteriën buiten te houden. Hoeveel je dan precies moet drinken? Ongeveer 2,5 tot 3 liter water per dag! Je dag beginnen met een glas water is dan ook een goede manier om jezelf te motiveren om genoeg water te drinken.

7. Drink gember-citroensap

Een shotje gember-citroensap zou wonderen kunnen doen voor je immuunsysteem. Gember is rijk aan antioxidanten en antibacterieel. Daarnaast is citroen rijk aan vitamine C, antioxidanten en heeft het antivirale en antibacteriële eigenschappen. Mix daarom citroensap met twee eetlepel gemalen gember en bewaar dat een aantal weken in de koelkast. Het citroensap zorgt ervoor dat de gember gedurende die weken vers blijft. Zo kan je een tijdje iedere dag een shotje nemen om je immuunsysteem een handje te helpen.

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen