Vitamine D

Helpt vitamine D slikken tegen een winterdip?

Vitamine D zorgt voor allerlei verschillende dingen in je lichaam. Maar gaat het ook een winterdip tegen? Iris Groenenberg van het Voedingscentrum geeft antwoord.

Iris Groenenberg is expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum. Ze vertelt waar je vitamine D vandaan kunt halen (onder andere uit de zon, maar ook uit voedsel). Ook geeft ze antwoord op de vraag of het slikken van supplementen invloed kan hebben op depressieve gevoelens.

Waar heb je vitamine D voor nodig?

Iris Groenenberg: “Je lichaam heeft vitamine D nodig voor sterke botten en tanden. Die vitamine zorgt ervoor dat calcium uit eten goed wordt opgenomen en wordt vast­ gelegd in botten en tanden. Op latere leeftijd helpt dat om botontkalking te beperken. Daarnaast is de vitamine nodig voor een goede spierfunctie en een normale werking van het immuunsysteem. Zonlicht is de belangrijkste bron van deze vitamine, maar als je eet volgens de Schijf van Vijf kun je het daarnaast deels uit voeding halen. Het zit voornamelijk in vette vis, in mindere mate in vlees en eieren, en in Nederland wordt het toegevoegd aan halvarine, margarine en bak­ en braadproducten.”

Lees ook: Welke invloed heeft vitamine D op je darmen?

Een voorraadje

“Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het slikken van vitamine D­ supplementen helpt tegen een winterdip. De Gezondheidsraad heeft de onderzoeken naar het effect van supplementen met de vitamine op depressieve gevoelens weleens op een rij gezet. Het ging dan niet specifiek om een winterdip, maar om mensen met en zonder depressieve symptomen en patiënten met een depressie. Uit al die onderzoeken kwamen geen eenduidige resultaten naar voren. Dat vitamine D zou helpen tegen een winterdip is dus niet onderbouwd. Je hebt deze ­supplementen niet nodig om de winter door te komen. In de winter staat de zon weliswaar vrij laag, waardoor je huid niet genoeg vitamine D aanmaakt, maar in de zomer bouwen de meeste mensen een voorraadje op.”

Wanneer wel vitamine D slikken?

“Sommigen hebben voor hun botgezondheid wel baat bij het slikken van vitamine D, bijvoorbeeld omdat hun huid minder het minder opneemt. Voor hen geldt het advies om het hele jaar een vitamine D ­supplement te gebruiken. Het gaat dan om mensen met een getinte of donkere huid en mensen die hun huid bedekken, bijvoorbeeld met een sluier. Maar het geldt ook voor kinderen tot vier jaar, zwangere vrouwen en vrouwen boven de vijftig jaar. Voor hen is het advies: tien microgram vitamine D per dag. Voor zeventigplussers is dat twintig microgram per dag, voor zowel mannen als vrouwen. Bij ouderen verkleint het slikken van vitamine D namelijk het risico op botbreuken bij vallen.

Als je supplementen nodig hebt, hoef je niet voor een duur merk te gaan. Een goedkoop huismerk werkt net zo goed. Let op de dosering van het supplement. Te veel vitamine D slikken levert niet meer voordelen op en kan op langere termijn zelfs schadelijk zijn.”

Tip van de redactie

Foodblogger Kevin Tatar (@letskwoowk) biedt je in zijn kookboek Lekker. Gezond. Goedkoop smaakvolle, gezonde en goedkope gerechten die je zonder stress kunt maken. Voor meer info klik op onderstaande button.

TEKST MAIKE ABMA
BEELD GETTY IMAGES

Kevin Tatar