vitamine d

Welke invloed heeft vitamine D op je darmen?

Jeroen Maljaars is maag-darm- leverarts in het LUMC. Zijn aandachtsgebied is inflammatoire darmziekten, waaronder de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (chronische darmontsteking). Aan Santé legt hij uit wat de invloed is van vitamine D op je darmen.

Jeroen Maljaars: “Je kunt zeggen dat vitamine D een gunstig effect heeft op allerlei lichaamsfuncties en ongetwijfeld ook op je darmgezondheid. Vitamine D zou een gunstig effect hebben op de samenstelling van het microbioom, een verzameling van goede en slechte bacteriën in je darmen.

Lees ook: de natuur in als medicijn

Depressie en vitamine D

“De samenstelling van je darmbacteriën heeft niet alleen invloed op darmziekten, maar ook op andere ziekten, zoals depressie, Parkinson, diabetes type 2 en niet-alcoholische vetleverziekten. Er zijn ook studies die laten zien dat vitamine D de barrièrefunctie van de darm verbetert. Dat is belangrijk, want daardoor neemt de darm goede stoffen op en houdt hij slechte stoffen en bacteriën buiten.” 

Lees ook: waarom wandelen in het bos zo goed voor je is

Darmziekten

“Er is best veel onderzoek gedaan naar de invloed van vitamine D op inflammatoire darmziekten (IBD) – colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn – maar die resultaten zijn niet eenduidig. Het viel onderzoekers op dat mensen met IBD een lagere vitamine D– concentratie hebben dan mensen zonder IBD. Daaruit ontstond een discussie: neemt hun lichaam minder vitamine D op door een ontstekingsziekte, of is dat juist de oorzaak? Vervolgens keken ze naar mensen die heel noordelijk wonen, omdat zij vanwege minder zon vaak minder vitamine D binnenkrijgen. En wat blijkt? Hoe noordelijker je woont, hoe groter de kans om de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa te krijgen. Dat is suggestief. Er zijn natuurlijk meerdere factoren die bepalen of je IBD krijgt, maar dit wordt vrij consequent gezien. IBD-patiënten hebben minder vitamine D en krijgen daarom vaak vitamine D-supplementen voorgeschreven.” 

De buitenlucht in voor extra vitamine d santenl gezond
De buitenlucht in voor extra vitamine D

Supplementen

“Er is in Nederland onderzoek gedaan naar de invloed van vitamine D-supplementen
op de ziekte van Crohn. Patiënten die werden geopereerd, kregen ter preventie van een nieuwe opvlamming vitamine D of een placebo toegediend. Ze bleken inderdaad een hogere vitamine D-concentratie te hebben, maar bleven niet langer in remissie. De ontstekingen werden dus niet minder. Kleine studies laten het nut van vitamine D bij IBD zien, maar bij grote studies valt dat effect weg. De kans op een opvlamming is tien tot twintig procent, dus het kan zijn dat je tijdens een onderzoeksperiode in remissie blijft. Wanneer je naar een periode van bijvoorbeeld vijf jaar kijkt, kan iemand in de tussentijd een heel andere leefstijl hebben of iets meemaken wat de kans op een opvlamming vergroot. Een andere, kleinere studie laat zien dat vitamine D wel effect heeft bij mensen met een actieve ontsteking. Dat is misschien een interessante groep om verder te onderzoeken.”

Tekst: Santé, beeld GettyImages

Vegan vitamine D

BESTEL HIER

Favoriet van de redactie

Dekbed (Winter & Herfst)

Dekbed (Winter & Herfst) + 2 Gratis Hoofdkussens – Tweepersoons – 200×220 cm
Shop