Placeholder

Waarom zweet de één meer dan de ander tijdens het sporten?

Terwijl het zweet van je voorhoofd drupt, zie je dat degene op de loopband naast je nauwelijks ergens last van heeft. Hoeveel je zweet, hangt af van verschillende factoren.

1. Het aantal zweetklieren in je lichaam
Een mens heeft tussen de twee miljoen en vijf miljoen zweetklieren. Heb je meer zweetklieren dan zweet je meestal meer dan iemand die minder zweetklieren heeft.

2. Hoe snel je het warm hebt
Zweten is een manier om je lichaam af te koelen. Gevoelig zijn voor hitte of sporten op een niveau dat voor jou erg intensief is, kan ervoor zorgen dat je meer zweet dan iemand die op een rustig tempo traint.

Niet kunnen zweten is een serieuze aandoening.

3. Je geslacht
Hoewel vrouwen gemiddeld meer zweetklieren hebben, zweten mannen meer. Dit geeft geen garantie dat je als vrouw niet meer zult zweten dan de man op de loopband naast je.

4. Hoe fit je bent
Zweten is niet altijd een teken van een slechte conditie. Als je fit bent, zal je lichaam eerder beginnen met zweten om er zo efficiënt mogelijk voor te zorgen dat je lichaamstemperatuur laag blijft. Als je conditie niet goed is, kun je net zo goed snel beginnen met zweten, maar in dat geval zal het door de inspanning komen.

5. De stof van je kleding
Synthetische kleding voert je lichaamswarmte minder goed af, waardoor je er sneller onder zweet.

6. Je gewoontes
Cafeïne, nicotine en alcohol kunnen je meer laten zweten.

7. Hyperhidrosis
Helaas kan er ook een medische oorzaak voor het zweten zijn. Mensen met hyperhidrosis hebben last van overmatig zweten. Een huisarts kan deze aandoening vaststellen en je meer vertellen over de behandelmogelijkheden en wat je er zelf aan kunt doen.

Beeld: Shutterstock