Sporten Om Af Te Vallen

Sporten om af te vallen? Zo doe je dat

Sport jij vooral om af te vallen, maar lukt het niet helemaal? Misschien is het tijd om je sportroutine onder de loep te nemen.

Hoewel sporten niet de enige factor is bij gewichtsverlies, kan het een belangrijke rol spelen bij het bereiken en behouden van een gezond lichaamsgewicht. Door regelmatig te bewegen, verbrand je calorieën, verhoog je je stofwisseling, verbeter je je lichaamssamenstelling en versterk je je mentale veerkracht. Combineer dit met een gebalanceerd dieet en je bent goed op weg naar een gezondere, gelukkigere versie van jezelf. Met deze sporttips voor een slanke lijn, gaat het je beslist lukken!

Regelmatige lichaamsbeweging kan een krachtig hulpmiddel zijn bij het bereiken van je streefgewicht en het behouden van een gezond lichaam. Maar hoe werkt dit precies? Meer over de relatie tussen sport en gewichtsverlies.

Lees ook: krachttraining, 5 redenen om er vandaag nog mee te beginnen

Geentijdomtesporten wat voor soorten sporten zijn er allemaal?

1. Verbranding van calorieën

Het meest voor de hand liggende voordeel van sporten als het gaat om afvallen is de calorieverbranding. Tijdens fysieke activiteit verbruikt je lichaam energie, en hoe intensiever de oefening, hoe meer calorieën je verbrandt. Door regelmatig te sporten, creëer je een calorietekort, wat essentieel is voor gewichtsverlies.

2. Verhoging van de stofwisseling

Naast directe calorieverbranding heeft sporten ook langetermijneffecten op je stofwisseling. Door spieren op te bouwen en je lichaam sterker te maken, verhoog je je rustmetabolisme. Dit betekent dat je zelfs in rust meer calorieën verbrandt dan wanneer je een sedentaire levensstijl zou leiden. Het opbouwen van spieren is daarom cruciaal voor een effectieve en duurzame gewichtsbeheersing.

Snel In Shape Fitness

3. Vermindering van vetweefsel

Cardiovasculaire oefeningen zoals hardlopen, zwemmen en fietsen zijn uitstekend voor het verbranden van vet en het verbeteren van je algehele lichaamssamenstelling. Deze activiteiten stimuleren je hartslag en helpen bij het verbranden van vet, vooral rond je buikstreek. Het combineren van cardio met krachttraining kan echter nog effectiever zijn, omdat krachttraining helpt bij het opbouwen van spieren, waardoor je stofwisseling verder wordt verhoogd.

4. Controle van eetlust en stress

Naast de directe fysieke voordelen kan sporten ook je mentale welzijn beïnvloeden, wat indirect kan bijdragen aan gewichtsverlies. Regelmatige lichaamsbeweging kan stress verminderen en de stemming verbeteren, wat kan helpen om emotie-eten en andere ongezonde eetgewoonten te verminderen. Bovendien kan sporten je eetlust reguleren, waardoor je minder geneigd bent om te veel te eten. Handig, toch?

5. Versterking van discipline en doorzettingsvermogen

Afvallen vereist toewijding en doorzettingsvermogen, en regelmatig sporten kan helpen deze kwaliteiten te versterken. Het stellen van doelen, het volgen van een trainingsroutine en het overwinnen van obstakels tijdens het sporten kan je discipline opbouwen, wat zich kan vertalen naar andere aspecten van je leven, zoals je dieet, of je gezondheid. Wij noemen dat op de Santé redactie een win-win.

Ben je overtuigd? Dan hier nog wat inspiratie

Andere oefeningen

Doe steeds andere oefeningen, volg verschillende lessen en breng je lichaam in shock. Merk je dat je tijdens het sporten niet zweet? Dan is het tijd om het tempo op te voeren.

Hardlopen

Wil je afvallen door hardlopen? Doe het dan ’s ochtends, maar zorg er wel voor dat je daarvoor goed eet. Door te hardlopen in de ochtend, breng je he stofwisseling op gang en verbrand je sneller vet.

Krachttraining

Om kilo’s kwijt te raken, is krachttraining effectiever dan cardio. Wees niet bang voor een bodybuilderseffect. Vrouwen maken minder testosteron aan dan mannen en ontwikkelen dus minder snel spieren.

Intervaltraining

Train minstens twee keer per week, en doe intervaltraining. Dit betekent dat je niet steeds hetzelfde tempo aanhoudt, maar dat je tussendoor versnelt waardoor je hartslag flink stijgt.

Volg ons ook op Pinterest

Oefening: touwtjespringen

Touwtjespringen is een supereffectieve manier om kracht en intensiviteit te combineren.

  • Neem een touw dat zo lang is als de afstand tussen je oksel en de grond.
  • Spring eerst zonder touw, om het ritme te pakken te krijgen, probeer een tempo aan te houden van twee sprongen per seconden. Land steeds op de bal van je voet.
  • Gaat het makkelijk? Maak het jezelf dan moeilijk! Zorg voor een hoge hartslag, door op één been te springen of je tempo te verhogen.
  • Houdt het vijf tot tien minuten vol.

Lees ook: zo veel calorieën verbrand je door te wandelen

Tip van de redactie

Jeleen Ligtelijn, dieetpsycholoog, onthult in Het slanke brein hoe blijvend afvallen draait om je eetgedrag veranderen, niet om calorieën tellen. Ontdek jouw type eter, leer normaal eten en verlies blijvend gewicht. Een revolutionaire benadering om het jojo-effect vaarwel te zeggen en gezond op gewicht te blijven. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST ESMA LINNEMAN/ MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Heleen Ligtelijn

Gerelateerde artikelen