Zelfscan Kassa zelfscankassa controle sante

Hierdoor word jij bij de zelfscankassa altijd gecontroleerd

Zelfscankassa’s zijn bij de meeste supermarkten niet meer weg te denken. Daardoor sta je minder lang in de rij. Maar hoe komt het toch dat jij steeds wordt gecontroleerd? Santé zocht het voor je uit.

Word jij als je boodschappen doet ook steeds gecontroleerd bij de zelfscan kassa? En gebeurt dat bij alle supermarkten waar je met de scanner door de self checkout gaat? Het ligt niet aan jou. Om winkeldiefstal tegen te gaan hebben supermarkten iets bedacht. En zo werkt dat.

Meest gestolen in de supermarkt

Wanneer de zelfscankassa een seintje geeft, verschilt per bedrijf. “Elke winkel of winkelketen kan zelf regels instellen in het systeem om de pakkans te vergroten”, vertelt Hanno Kallmeyer, consultant van Amerikaanse fabrikant van kassasystemen NCR, in een interview met NRC Handelsblad.

Hierdoor Word Jij Bij De Zelfscankassa Altijd Gecontroleerd STEEKPROEVEN BIJ ZELFSCANKASSA ANTI-DIEFSTALREGELS POTENTIËLE DIEF
Zelfscankassa feest voor wikeldieven

Lees ook: boodschappen duur? Dit is de goedkoopste supermarkt

Toch is er een aantal regels dat vaak worden gehanteerd. Zo heeft elke winkel een top tien van producten die vaak gestolen worden. Op dit moment zijn dit de producten die het vaakst worden gestolen: wasmiddel, Gillette-scheermessen, zuigelingenvoeding, elektronica, batterijen, en vrij verkrijgbare medicijnen.

Camera’s in alle hoeken

Behalve dat supermarkten tegenwoordig camera’s in alle hoeken hebben hangen, wordt er ook gekeken naar bepaalde combinaties. Vaak worden bepaalde producten in dezelfde combinatie gekocht. Scheerschuim wordt bijvoorbeeld vaak in combinatie met scheermesjes gekocht. Koop je maar één van deze producten, dan de computer dit herkennen als een risico op diefstal.

Lees ook: kaakpijn? Hier komt het door

Het aantal winkeldiefstallen nam het afgelopen jaar met maar liefst 30 procent toe, bleek onlangs. Data over diefstallen bij zelfscankassa’s zijn er nog niet, maar volgens deskundigen heeft de toename van diefstallen daar alles mee te maken. En omdat er meer wordt gestolen, wordt er ook vaker gecontroleerd.

Piek winkeldiefstallen

Het is relatief makkelijk om via de zelfscan te stelen. Of je nu per ongeluk iets niet afrekent, of bewust maar één product scant en er met een volle kar vandoor gaat: het gebeurt. Supermarkten zijn druk bezig om nieuwe manieren te vinden om de diefstal terug te dringen. Zo werken veel supermarkten nu met beeldherkenning, data-analyse en artificial intelligence (AI). Zo bestaat er al een techniek waarbij de computer een seintje geeft als het totaalgewicht van het winkelkarretje niet overeenkomt met de producten op de bon. Volgens de politie kennen veel supermarkten een piek aan winkeldiefstallen sinds de zelfscankassa is geïntroduceerd.

experst zijn het erover eens sinds de introductie van de zelfscankassa wordt er meer gestolen in de supermarkt

Ook bestaan er systemen die zien wat jij met je handen doet. Zo wordt achterhaald dat een product wel uit een schap is gepakt, maar niet gescand. Soms gaat het zelfs zo ver dat klanten met camera’s worden gevolgd in een winkel, en medewerkers een seintje krijgen als je verdacht gedrag vertoont.

Langzaam winkelen

Ook is in sommige winkels de computer op zo’n manier ingesteld dat je bij de aankoop van bepaalde artikelen automatisch gecontroleerd wordt. In andere ketens speelt het totaalbedrag een rol: wie boven een bepaalde grens komt, krijgt een seintje.

Gebruik je een zelfscan-apparaat die je ook tijdens het winkelen gebruikt, dan wordt ook gekeken naar de tijd die je in de winkel hebt doorgebracht. Wie langzaam winkelt, loopt een grotere kans om te worden ‘uitgepikt’.

Lees ook: zo bespaar je op je boodschappen

Tip van de redactie

Hoe krijg je grip op je geld in plaats van dat het geld jou in zijn greep houdt? Dat begint in de eerste plaats met inzicht krijgen in je financiën. Daarin zijn het pensioen, de hypotheek en het vermogen op de bankrekening hot items op dit moment, want waar doe je slim aan? In Grip op je geld en je leven kun je er alles over lezen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST ARCHIEF/ MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Iris Brik