besparen

Boodschappen duur? Zo bespaar je tientallen euro’s in de supermarkt

Weet jij wat de goedkoopste supermarkt is? En nee, het zijn niet de Lidl of de Aldi. Het antwoord heeft ons eerlijk gezegd ook een beetje verbaasd. Maar doe er je voordeel mee in deze dure tijden.

Het tv-programma Kassa doet af en toe een steekproef waarbij in 6 supermarkten wordt gezocht naar de goedkoopste variant van 27 alledaagse producten zoals sinaasappels, thee, aardappelen en wasmiddel. De laatste keer was in september 2022. Maar vanwege de grote stijging van de voedselprijzen is er een nieuwe steekproef gedaan en wat blijkt? De supermarkt waarvan we allemaal dachten dat die heel goedkoop was, de Aldi, blijkt de allerduurste te zijn!

Besparen

En ondanks dat we weten dat de prijzen enorm zijn gestegen, geldt dat voor een mandje gewone boodschappen wel heel erg. Gemiddeld zijn de prijzen in Kassa’s boodschappenmandje met 13,21% gestegen. Maar zo kun je dus op je boodschappen besparen: door de goedkoopste super te kiezen.

Voor een mand met standaard boodschappen betaal je in Nederland op dit moment dit:

Aldi: 66,46

Jumbo: 65,35

Albert Heijn: 64,84

Plus: 64,12

Lidl: 61,21

Dirk: 56,46

Meer tips

Behalve de goedkoopste supermarkt in de buurt te kiezen, kan het ook lonen om een deel van je verse voedingsmiddelen te vervangen voor een variant uit het vriesvak. Zo ligt de prijs van verse spinazie drie keer zo hoog als die van een zak ingevroren spinazieblokjes. Diepvriesgroente hebben het imago minder gezond te zijn, maar dat is volgens het Voedingscentrum onterecht. Ook vis en fruti zijn ingevroren vaak een stuk goedkoper.

Beste bespaartip

De beste bespaartip is natuurlijk minderen. Minder vlees en vis eten scheelt je al snel tientallen euro’s. Kaas is op dit moment ook behoorlijk duur, dus een maand zonder kaar bespaart je zeker geld. En doe boodschappen met zo’n ouderwets boodschappenlijstje. En nog beter, zoek thuis online vast uit wat de aanbiedingen zijn en maak dan een lijstje.

Aanbiedingen

Een eerder onderzoek van de consumentenbond liet zien dat de aanbiedingen bij de duurdere supermarkten vaak goedkoper zijn dan hetzelfde product bij de goedkopere. Dus nog een tip is juist zonder lijstje boodschappen te gaan doen en alleen de aanbiedingen kopen.

#santenl

Bron: Kassa maart 2023, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Apple Watch Series 6 smartwatch
Apple watch serie 6
BESTEL HIER