Fiets Najaar

Je fiets klaarmaken voor de winter: zo doe je dat

Je fiets heeft het in het najaar en in de winter zwaarder dan in de zomer. Dit is wat je moet doen om je fiets klaar te maken voor de herfst en winter.

Inhoud

  1. Fietsverlichting
  2. Ketting smeren
  3. Kabels controleren
  4. Spatborden vastzetten
  5. Zadel lager zetten
  6. Fietstassen waterdicht maken

Fietsverlichting

Natuurlijk moet je fietsverlichting altijd op orde zijn, maar in de herfst en winter is dat nog belangrijker. Als het eerder donker wordt, ben je slecht te zien door andere verkeerdsdeelnemers. Zorg dus dat je fietslampjes werken en neem altijd ene extra setje lampjes mee.

Lees ook: zo fiets je veilig door de sneeuw

Ketting smeren

Er bestaat speciale kettingolie voor regen en sneeuw. Vraag er naar bij je fietsenmaker. En vraag ook of de fietshandel je ketting wil schoonmaken en opnieuw smeren. Dan blijft je ketting beter lopen.

Lees ook: wordt het de koudste winter in honderd jaar?

Kabels controleren

Vooral bij elektrische fietsen is het belangrijk om je fiets regelmatig te controleren. Kijk altijd of alle kabels nog goed vastzitten. Een losse kabel kan makkelijk ergens achter blijven hangen. Zet die zelf (tijdelijk) vast met wat tape en vraag de fietsenmaker daarna om de kabel goed vast te zetten.

Spatborden vastzetten

Heb je geen spatborden op je fiets? Dan is dit het moment om ze op je fiets te zetten. Controleer ook of de spatborden en kettingkast nog goed vast zitten. En smeer de bovenkant in met wat vaseline. Sowieso is vaseline ene gewldig middel om de onderdelen van je fiets mee in te smeren. Het stoot water af en houdt je fiets langer mooi.

Zadel lager zetten

Als het buiten glad is, door regen en sneeuw, is het handig om je zadel iets lager te zetten dan je gewend bent. Je kunt dan makkelijker met je voet bij de grond.

Fietstassen waterdicht maken

Zeker als het regent is het handig om goede fietstassen te hebben. Spuit ze in om ze waterdicht te maken en controleer of ze nog in goede conditie zijn. Leg op de bodem van de fietstas een plastic tasje om te voorkomen dat alle natte spullen die je in je fietstas stopt je tas extra vies maken. En verstop in dast tasje nog een kleine paraplu of regencape. Dara ga je op een dag heel veel plezier van hebben!

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTY IMAGES

23 NOVEMBER 2023

Tip van de redactie

Zeg vaarwel tegen koude handen met Häago’s milieuvriendelijke handwarmers, gevuld met natuurlijke ingrediënten. Binnen vijf minuten bereiken ze een temperatuur van 50°C en blijven tot tien uur warm. Perfect voor alle winteractiviteiten en zelfs tegen spierpijn. Voor meer informatie klik op onderstaande button.