Dit Zijn De 7 Voordelen Van Krachttraining spiermassa sporten basic fit benen resultaat van een workout voor vrouwen

Dit zijn de 7 voordelen van krachttraining

Krachttraining is goed voor onze gezondheid en hormoonbalans. Toch zijn vrouwen vaak huiverig voor zware gewichten. Totaal niet nodig, want er zitten héél veel voordelen aan krachttraining. Niet alleen goed voor je spiermassa en conditie, maar ook goed als je wil afvallen.

1. Je gaat spierverlies tegen

Na het dertigste levensjaar verliezen we langzaam spiermassa. Dit geldt voor iedereen. Dit kun je voor een groot deel tegenhouden door je spieren te trainen, en dus te versterken. Door een aantal keren per week 30 minuten aan krachttraining te doen, kan je al vrij snel spiermassa winnen. Hiervoor hoef je niet in het krachthonk in de sportschool te staan. Ook een training met eigen lichaamsgewicht draagt bij aan meer spiermassa.

Lees ook:Video work-out: krachttraining met je eigen lichaamsgewicht

2. Je hebt een hogere vetverbranding in rust

Als je meer spieren hebt, verbrandt je lichaam meer in rust. Hierdoor heb je een hogere stofwisseling. Daarnaast heb je bij krachttraining het ‘afterburn’ effect. Tijdens een training hebben je spieren meer energie nodig. Na een cardiotraining op één tempo zijn je spieren na 1-2 uur weer in ruststand. Er worden dan geen extra calorieën meer verbrand. Na een krachttraining verbranden je spieren nog 1-3 dagen door om weer goed te kunnen presteren. Je verbrandt dus veel langer door. Ideaal als je wil afvallen.

krachttraining fitness spieren bodybuilding werken met gewichten schema voor afvallen

3. Je voorkomt botontkalking

Krachttraining houdt de botdichtheid op peil. Hierdoor wordt de kans op botontkalking en botbreuken kleiner. Vooral voor vrouwen is krachttraining daarom extra belangrijk.

4. Minder kans op blessures en klachten

Spieren zijn als het ware schokdempers. Ze helpen je bij je balans tijdens het beoefenen van een sport of tijdens een work-out. Daardoor is de kans op blessures kleiner. Daarnaast kunnen rug-, nek- en bilklachten voorkomen worden door sterke spieren. Dit zijn veel voorkomende klachten bij vrouwen. Vooral door het werken achter de computer. Daar komt bij dat bij het thuiswerken de werkplek niet altijd even ergonomisch is. Sporten op zich, maar vooral sterkere spieren kunnen veel van deze klachten voorkomen. Tijd dus om wat vaker de apparaten in de sportschool op te zoeken.

5. Grotere kans op een langer leven met workout met gewichten

Behalve dat je spiermassa afneemt als je ouder wordt, worden ook je organen zwakker. Er is een verband tussen deze twee processen: als je spiermassa langzamer afneemt, geldt dit ook voor je organen. Dit betekent dus dat je hoeveelheid spiermassa kan bijdragen aan een langer leven. Zeker een goede reden dus om aan die spieren te werken en voor je workout met gewichten een trainingsschema te vragen bij de sportschool.

6. Je cardio vasculaire gezondheid verbetert

Met cardio-vasculair bedoelen we je hart en bloedvaten. Krachttraining draagt net zoveel bij aan een kleinere kans op hart- en vaatziekten als cardiotraining. Je lichaamssamenstelling verbetert namelijk. Je buikvet wordt minder. Je slechte cholesterol neemt af, je goede cholesterol neemt toe. Je hartslag in rust wordt lager. Combineer je krachttraining met cardiotraining (en dan vooral high intensity interval training) dan creëer je een maximaal cardio vasculair gezondheidsvoordeel.

7. Je mentale gezondheid verbetert

Door krachttraining krijg je een beter zelfbeeld. Door je lichaam te trainen ga je minder negatief over jezelf denken. Hier komt dus een stukje psychologie kijken. Daarnaast gebeurt er ook van alles in je lichaam. Er worden namelijk stofjes (neurotransmitters) aangemaakt die zorgen voor een betere stemming, zoals dopamine en serotonine. Wetenschappers, zoals Erik Scherder, en ook de gezondheidsraad geven hierbij aan dat je minimaal drie keer per week een half uur moet trainen om je echt mentaal beter te voelen. Een beter zelfbeeld, je zelfverzekerd voelen, dat wil toch iedere vrouw?

Powervrouwen

Christina en ik voelen ons allebei powervrouwen na een krachttraining. Alsof we dan de hele wereld aankunnen.

Video: work-out krachttraining met je eigen lichaamsgewicht

Na deze 7 redenen sta jij vast te springen om te starten. Trek je sportoufit aan en ga naar de sportschool. Of zoek een video op om thuis te trainen. Een training met eigen lichaamsgewicht en een laag tempo, dus goed te doen als je nog geen krachttraining gewend bent.

Lees ook: krachttraining 5 redenen om er vandaag nog mee te beginnen

Dit is Studio C

Christina en Heidy zijn oprichters van het online work-outplatform Studio C Online. Als werkende moeders weten ze hoe druk het leven kan zijn. Met Studio C Online willen ze het daarom makkelijker maken om sporten in te plannen in je leven, doordat je het gewoon vanuit huis kunt doen. Ze bieden toffe workouts vol variatie en energie. Zo hopen ze vrouwen steeds weer te motiveren om te BLIJVEN trainen. Dit is namelijk zó belangrijk. Niet alleen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor hoe je je mentaal voelt.

Studio C Online

Bij Studio C Online is geen training hetzelfde. Kies voor een echt pittige workout bijvoorbeeld uit Studio HIIT, Studio Strength of Studio Fire. Of de meer ontspannen trainingen zoals Studio Barre, Studio Sculpt (dans en aerobics in combi met arm/billen/core), Studio Power Pilates en Studio Stretch & Relax.

Tip van de redactie

Wil je gezonder en fitter worden zonder uren in de sportschool te hoeven staan? Dan is deze buikspierwiel van AJ-Sports zijn de oplossing voor jou. Geen uren uitzoeken wat te doen met gewichten maar snel en efficiënt je spiergroepen trainen met de ab trainer van AJ-Sports waar en wanneer je maar wilt. Voor meer info klik op onderstaande button.

TEKST Marlies Hanse

BEELD GETTYIMAGES

Gerelateerde artikelen