touwtjespringen-veelgemaakte-fouten

5 fouten die je tijdens het touwtjespringen wil voorkomen

Ben jij voor jouw workouts begonnen met touwtjespringen, maar merk je dat je er vaak last van je rug en nek van krijgt? Dan maak jij waarschijnlijk een of meerdere van deze touwspringfouten. Lees snel verder om erachter te komen hoe je ze in het vervolg kunt voorkomen!

1. Je schouders laten hangen

Als je net begint met touwtjespringen is het normaal dat het voelt alsof je minder rechtop moet staan om het touw om je heen te kunnen draaien. Om het makkelijker te maken om over het touw te springen hebben veel mensen de neiging om hun schouders te laten hangen. Hierdoor kan je alleen last van je bovenrug en nek krijgen. Zorg er dus voor dat je rechtop blijft staan en je schouders naar beneden van je oren af houdt en je schouderbladen aanspant. Hierdoor zal de lijn van de hele ruggengraat verbeteren tijdens het springen. Lukt dat niet? Probeer dan eens een langer springtouw.

Lees ook: ‘3 redenen om te springtouwen

2. Je rug kromtrekken

Als er zoveel lichaamsdelen tegelijk bewegen focus je je waarschijnlijk niet heel erg op de lijn van je ruggengraat terwijl je touwtje springt. Maar door je onderrug te krom te trekken tijdens het springen kan je last van rugpijn krijgen. Je lichaam zou ideaal gezien in een rechte lijn van je hoofd tot je tenen moeten lopen, met je bekken in een neutrale stand. Span daarom je core aan tijdens het springen; beeld je in dat je je navel naar je ruggengraat toetrekt. Zo blijft je lichaam in één lijn staan, ook tijdens het springen.

3. Je voeten op de grond laten klappen

In theorie is touwtjespringen simpel: je springt over een touw. Maar ook de manier waarop je landt heeft impact op je lichaam. Hint: je voeten op de grond laten klappen is niet de juiste manier… Probeer tijdens het springen op je tenen te blijven, dus met je hielen van de grond af. Heb je niet genoeg kracht in je kuiten? Dan is de kans groot dat je snel moe wordt, waardoor je hielen ook de grond zullen raken. Dit kan ervoor zorgen dat je onderrug pijnlijk of stijf wordt, want je lichaam kan dan de impact van de sprong minder goed verwerken. Probeer daarom zacht te landen op de bal van je voeten zonder je hielen op de grond terecht te laten komen. Vergeet ook niet je knieën lichtjes te buigen als je landt!

4. Je armen te ver uitstrekken

Om te voorkomen dat je jezelf met het touw raakt heb je misschien de neiging om je armen te ver te strekken. Niet alleen kan je hierdoor rugklachten krijgen, maar ook helpt het je niet met touwtjespringen. Des te verder je je ellebogen en handen van je lichaam af strekt, des te meer spanning komt er op het touw te staan, waardoor je minder ruimte hebt om er overheen te springen. Hierdoor ga je naar voren buigen met je lichaam, waardoor je weer bij fout 1 terecht komt. Hou daarom je ellebogen dicht tegen je zij met springen, zodat het touw meer speling heeft.

5. Naar de grond kijken

Wanneer je moe wordt krijg je misschien de neiging om naar de grond te kijken tijdens het springen. Door je te focussen op het touw als je moe wordt kan je wel helpen je sprong goed te timen, maar je kan er ook last van je nek en bovenrug van krijgen als je deze houding te lang vasthoudt. Hou daarom je hoofd en nek in lijn met de rest van je ruggengraat als je springt en vertrouw op je eigen timing. Ook kan je je kin een klein beetje naar beneden houden als er spanning op je nek komt te staan.  

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen