Placeholder

Zou jij zwaarder moeten trainen?

Blijf het maximale uit je training halen. Wees eerlijk en blijf alert op de volgende signalen die erop kunnen wijzen dat je training te makkelijk is geworden.

1. Je hartslag gaat niet omhoog
Vooral bij cardio is je hartslag een goede indicator of je training zwaar genoeg is. Denk je dat je alles geeft? Uit onderzoek van de Universiteit van Bath blijkt dat wanneer sporters denken dat ze alles geven, ze in werkelijkheid vaak nog meer kunnen geven. Misschien is je training niet te makkelijk, maar maak je jezelf er te makkelijk vanaf. Wees eerlijk tegen jezelf. Achteraf zul je je extra goed voelen als je weet dat je echt alles hebt gegeven.

Tip: Heb je geen sporthorloge waarmee je je hartslag kunt meten? Tel dan zelf hoe vaak je hart klopt in zes seconden en voeg een nul toe. Niet volledig accuraat, maar wel handig om een schatting van je hartslag te maken. Sommige smartphones hebben ook een hartslagmeter.

2. Je kunt met gemak veel herhalingen maken
Tijdens krachttraining kun je beter kijken naar het aantal herhalingen dat je kunt maken. Doe je met gemak meer dan tien herhalingen? Dan is het wellicht een mooi moment om wat extra gewicht toe te voegen.

3. Je voelt je spieren niet werken
Als je niet de juiste spiergroep voelt branden terwijl je de oefening doet, kan het raadzaam zijn om aan je techniek te werken. Sommige oefeningen krijg je beter door naarmate je ze vaker doet, de oefening wordt met de juiste techniek ook een stuk effectiever.

Tip: Het is goed om af en toe je fitnessregime om te gooien, maar wel pas nadat je je huidige routine ongeveer vier tot zes weken hebt volgehouden.

Lees ook: 5 manieren om je training zwaarder te maken

Beeld: Shutterstock