Placeholder

Hoe ontstaan steken in je zij?

Je sportplezier is snel voorbij als je een steek in je zij krijgt. Waardoor ontstaan die pijnlijke steken?

Verschillende verklaringen
De wetenschap is er nog niet helemaal over uit waardoor steken in je zij ontstaan. De kans is groot dat het met verschillende factoren te maken heeft. Beginnende sporters hebben er bijvoorbeeld vaker last van dan ervaren sporters en steken komen vaker voor bij sporten met schokkende bewegingen, zoals hardlopen.

De invloed van eten voor het sporten
Er werd lang gedacht dat je steken in je zij krijgt als je vlak voor het sporten nog eet en drinkt. Dat kan zeker meespelen, maar het lijkt niet de enige reden te zijn. Wielrenners eten en drinken voor en soms zelfs tijdens het fietsen, maar zij hebben gemiddeld minder vaak dan hardlopers last van steken in hun zij.

Lichamelijke oorzaak
Steken in je zij ontstaan als je middenrifspier verkrampt. Die samentrekking ontstaat doordat er organen aan je middenrif zijn verbonden. Tijdens iedere stap, trekken je organen aan je middenrif en dat kan die pijnlijke verkramping veroorzaken. Daarnaast zou de verminderde bloedtoevoer een rol kunnen spelen.

Wat kun je doen tegen steken in je zij
Allemaal leuk en aardig, die mogelijke oorzaken, maar het liefst wil je gewoon van die steken af. Lees onze tips tegen steken in je zij.

Beeld: Shutterstock