Placeholder

Hoe ga je om met een blessure?

Wie regelmatig sport, heeft ook de kans om een blessure op te lopen. Hoe ga je om met een blessure en hoe pak je daarna de draad weer op?

1. Laat naar je blessure kijken
Bij pijn raadplegen we vaak dokter Google en trekken we zelf onze conclusie. Maar ieder lichaam is anders en iedere blessure is anders. Als je ergens serieus last van hebt, is het het best om er door een professional naar te laten kijken en eventueel een behandelplan op te stellen.

2. Stop zodra je pijn krijgt
Als je met jouw blessures nog rustig mag sporten, luister dan goed naar je lichaam en handel daarnaar. Bij pijn moet je stoppen. Heb je tijdens het oefenen bij de fysiotherapeut pijn? Geef dat dan direct aan om te checken of het kwaad kan.

3. Zoek alternatieven
Zeker wanneer je net aan het trainen bent voor een evenement of een wedstrijd is een blessure balen. In sommige gevallen kun je ondanks je blessure nog genoeg andere oefeningen doen. Overleg eventueel met je dokter, fysiotherapeut of sportdocent wat geschikte alternatieven zijn voor jou.

4. Accepteer de rust
Moet je meer rust nemen dan je gewend bent, of vraagt jouw blessure zelfs om een paar weken volledige rust. Accepteer je situatie dan. Als je nu doorgaat maak je je blessure alleen maar erger.

5. Wanneer je weer mag beginnen…
Loop niet te hard van stapel wanneer je weer begint met sporten. Begin rustig en bouw het langzaam op. Zorg dat je de juiste technieken gebruikt en luister goed naar je lichaam. Je wilt niet binnen een mum van tijd geveld zijn door dezelfde blessure.

Beeld: Shutterstock