Placeholder

Heb ik extra eiwitten nodig na mijn training?

Je hoort tegenwoordig veel over extra eiwitten na het sporten voor spierherstel. Zou jij ook aan de eiwitshakes moeten?

Zolang je niet zo zwaar traint als een bodybuilder en uren aan het gewichtheffen bent, heb je geen eiwitshake nodig en hoef je ook niet per se extra eiwitten te eten.

Tenminste, dat is niet nodig als je voldoende eiwitten uit je dagelijkse voeding haalt. Eet je elke dag groenten, kip, vis en/of eieren? Dan kan het eiwitpoeder in de kast blijven. Maar ben je vegetariër of veganist en mis je eiwitten uit dierlijke producten, dan kan een proteïneshake soms nuttig zijn om toch voldoende eiwitten op te nemen na het sporten.

Waarom zijn eiwitten belangrijk?
Eiwitten zijn onmisbaar voor het gezond houden van je spieren, organen, zenuwstelsel en bloed. Tijdens het sporten ontstaat een klein beetje spierschade die je door het eten van eiwitten – die het lichaam omzet in aminozuren – weer herstelt. Als je ervoor zorgt dat twintig procent van je voeding eiwitten bevat, zit je goed.

Lees ook: 5 veelgestelde vragen over eiwitten

Via apps zoals MyFitnessPal kun je in een voedingsdagboek bijhouden wat je op een dag eet en precies zien hoeveel eiwitten hierin zitten en of dat aantal voldoende is.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock