Er zijn verschillende soorten zweet
29 juli 2020
De een heeft er wat meer last van dan de ander. En zijn het bij jou de oksels die klotsen in de sportschool, of kunnen je sokken na een uurtje wandelen juist meteen in de kookwas? Een korte uitleg over soorten zweet.
Het is altijd fijn om iets nieuws te leren over je lijf. Ook als dat de minder plezierig ruikende zaken betreft. Je las eerder bij ons al over verkeerd en goed poepen. En alles over droog en nat (hè, bah) oorsmeer. Nu gaan we het hebben over zweet.
Lees ook: ‘5 fouten die je plank ineffectief maken‘
Twee soorten
Ons lichaam heeft twee soorten zweetklieren. De apocriene en de eccriene klieren. In geval van stress, zijn het de apocriene klieren die in werking treden. Deze vind je vooral vlak onder je oksels en in je liezen. En als je zweet door inspanning – yep, in de sportschool of tijdens het hardlopen bijvoorbeeld – zijn het de eccriene klieren die aan het werk worden gezet. Overigens geldt ook bij hitte, koorts en heftige emoties dat de eccriene klieren je zweetplekjes veroorzaken.
Geurtje
Nu dat is opgehelderd, vraag je je natuurlijk af of angstzweet inderdaad wat duidelijker waarneembaar is. Qua geur dus. Het antwoord is (helaas?) ja. Apocrien zweet bevat namelijk meer ‘voedingsstoffen’. Dit maakt het aantrekkelijker voor bacteriën die een zurig geurtje kunnen veroorzaken. Eccrien zweet daarentegen bestaat uit water en zout, dat veel minder vies geurt.
Zweten = weten
Heb je al een idee in welke categorie jij het vaakst zweet? Misschien zweet je wel helemaal niet zo vaak. Voor mensen die het zweten willen aanpakken of voorkomen: natuurlijk zorg je dat je schoon bent, dat je ademende stoffen draagt en dat je je stresslevels onder controle probeert te houden. Maar wat óók kan helpen is een beetje talkpoeder gebruiken (bijvoorbeeld in plaats van reguliere deodorant) en minder cafeïne en alcohol drinken en minder pittig eten.