Shutterstock 786080455

Zo houd je je hoofd koel tijdens de hitte

Grote kans dat je met deze warmte niet spontaan een privé-zwembad in de achtertuin ziet verschijnen en wél gewoon moet werken. Omdat de hitte nog wel even aanhoudt, kun je het jezelf maar beter zo aangenaam als mogelijk maken.

Of je een thuiswerker bent (geworden) of inmiddels alweer een paar keer per week naar kantoor moet, de warmte legt ons bijna allemaal een tikkeltje lam op enig moment. Zelfs als je een ware zomerfanaat bent, is een echte hittegolf iets te veel van het goede. Zorg dat je jezelf zo fit en gezond als mogelijk houdt.

Kleine fan
Kleine fan
Bestel hier

Lees ook: ‘Zo vier je de zomer feestelijk in jouw eigen achtertuin

Koppie, koppie

Natuurlijk zet je een karaf met water en een glas voor jezelf klaar, aan het begin van je (werk)dag. Zo blijft je lijf gehydrateerd, krijg je minder snel hoofdpijn én voorkom je dat je je te druk voelt om de laptop even te verlaten om een nieuw drankje te gaan tanken. No more excuses, je belangrijkste levensader is immers binnen handbereik. Maar ook het koel houden van je hoofd – jeweetwel, waar al dat denkwerk en die planningen en de spreadsheets en je Zoom-meeting met je team samenkomen – is van groot belang. Als jij merkt dat je een erg warm koppie krijgt, is daar specifiek iets aan te doen. Zo bestaat er een heus afkoelsjaaltje. Dat kun je zowel om je hals als om je voorhoofd (hallo, bandana trendsetter!) ‘knopen’. En vergeet die ouwe trouwe plantenspuit niet. Draai even aan de verstuiver zodat-ie op standje ‘net lekker’ staat. Tip: zet een wekkertje voor jezelf om ieder uur even 5 minuten te lopen en dan meteen jezelf een waterstuifje te geven.

Lauw douchen

Misschien heb je dit weleens gehoord, het is en blijft een fijne tip. Op kneiterwarme dagen is de verleiding groot om je douchekraan naar standje koud te draaien en de zon, stress en zweterigheid ijskoud van je af te spoelen. Of om je blote voeten in een badje/emmer/teil te plonzen met daarin ijskoud water. Ironisch genoeg geef je je lichaam hiermee juist het signaal dat het als de wiedeweerga moet gaan opwarmen! Jij hebt je lijf immers blootgesteld aan enorme kou. Dus voordat het zweet je éxtra uitbreekt: kies voor lauwwarm water.

Work, work, work

Nog even terugkomend op die werkplek. Je kunt natuurlijk proberen een tropenrooster te hanteren – eventueel in overleg met je werkgever en collega’s – maar zet ook eens in op het optimaliseren van je eigen hoekje. Of dat nu (tijdelijk) thuis is, of op kantoor. Kijk kritisch naar je raambekleding: alles goed dichtgedraaid en -gevouwen? Investeer in een écht goede ventilator. Die worden al steeds minder lawaaiig en sommige modellen zuiveren zelfs de lucht om je heen. Regel een thermometer die je op gezette tijden checkt om feeling te houden met de werkelijkheid. En zorg dat je in plaats van met de zon mee, eens een dagje tegen de zon in (nou ja, je snapt ’t wel) draait. Zoek de koelste plekken steeds op. Ook als dat betekent even die laptop en je make-up-tasje mee-verhuizen. Bonustip: werk jij op een plek waar zaaalige airco is? Vergeet dan niet een zonnehoed op te zetten en een paar slokken water te drinken zodra je het pand verlaat. Anders komt die hitte van buiten mogelijk als een klap.

Dit helpt ook…

airco
Mobiele airco
Bestel hier

Gerelateerde artikelen