poepen verkeerd

Eigenlijk poepen we allemaal verkeerd

Als je moet, dan moet je. Toiletpraatjes blijven een lastig onderwerp, terwijl een gezonde darmflora en soepel poepen juist zo belangrijk is.

Het blijft – voor sommigen – gek om over te praten, terwijl we het allemaal doen: poepen. Hoe vaak en hoe soepel, dat verschilt per persoon. Maar volgens één deskundige doen we het in principe allemaal niet goed.

Lees ook: ‘Dit doen je darmen voor je

Gemiddelden

Gemiddeld poepen we één keer per dag. Dat kan dus betekenen dat jij wel twee keer per dag ‘moet’, terwijl je buurman slechts eens per twee dagen gaat. Je hebt niet meteen last van verstopping als je bijvoorbeeld maar eenmaal per twee of drie dagen poept. Dat ritme kan gewoon sterk wisselen per persoon. Natuurlijk is het wel belangrijk je inname van vezels op peil te houden. Vezels stuwen de massa in je darmen op een gezonde manier richting de uitgang. Heb je toch het idee dat er iets uit moet wat er nu niet uit wil? Probeer eens een gele kiwi te eten. Is bovendien nog goed bij verkoudheid ook.

Bekkenbodem

Vaak gehoord in relatie tot bevallingen en yoga-lessen. Maar je bekkenbodem is óók de sleutel tot goed poepen. Je kunt je bekkenbodem zien als een soort spier, met bindweefsel daaromheen, waar je organen als het ware op rusten. Om goed te kunnen poepen, moet je de spier ook goed kunnen laten ontspannen.

Moderne wc’s

En daar zit ‘m nu juist de crux, zegt maagleverdarm-arts Daniel Keszthelyi. De toiletten in de westerse wereld zijn eigenlijk te hoog om een optimale ontspanning van je bekkenbodem voor elkaar te krijgen. In minder ontwikkelde landen wordt er vaak gehurkt gepoept, wat veel poepproblematiek voorkomt. Juist omdat je in een hurkhouding de spier automatisch voldoende ontspant.

Tips

Hij raadt aan om vooral gewoon te gáán als je aandrang voelt. Niet uitstellen tot thuis omdat je je op je werk ongemakkelijk voelt. Of het ophouden tot het volgende tankstation, op weg naar je vakantiebestemming. Verder houd je dus het beste je vezelinname in de gaten. En blijf je het liefst – ook als je vakantie hebt – lekker bewegen. Dat stimuleert een gezonde darmwerking.

Bron: Nu.nl

Gerelateerde artikelen