darmen

Met deze 6 producten hou jij je darmen in beweging

Heb jij vaak last van constipatie? Met deze foods kun jij je darmen op gang houden – let’s keep it moving!

Heb jij vaak last van darmklachten zoals constipatie of een verharde stoelgang? We weten hoe enorm vervelend en pijnlijk het kan zijn als je lastig naar het toilet kunt. Door deze 6 producten vaker in je eetpatroon op te nemen kan jij ervoor zorgen dat je niet langer onwijze buikkrampen blijft krijgen en je jouw spijsvertering onder controle krijgt.

Lees ook: ’77 tips voor een gezonde spijsvertering’

1. Water

Meer water drinken kan helpen om je stoelgang soepel te houden. Constipatie heeft vaak te maken met intestinale uitdroging. Dat betekent dat des te meer water we drinken op een dag, des te makkelijker onze stoelgang onze darmen kan verlaten. Als je genoeg water drinkt, droogt je huid minder snel uit. Hierdoor hoeft er minder water uit je darmen worden afgegeven en kan dat water worden gebruikt om je stoelgang zachter te maken. Drink daarom minstens tweeënhalve liter water per dag om constipatie te voorkomen.

2. Kefir

Heb je al eens kefir geprobeerd? Kefir is een gefermenteerd melkdrankje dat kan helpen om je stoelgang te verbeteren, te verzachten en te reguleren. Het lijkt op een dunne yoghurt en wordt gemaakt van kefirgranen, die natuurlijke probiotica bevatten. Deze helpen je darmen in balans te houden, waardoor je je voedsel makkelijker kunt verteren en je minder last krijgen van darmproblemen als constipatie.

3. Pruimen

Ze staan misschien niet standaard op je boodschappenlijstje, maar het is wellicht tijd om daar verandering in te brengen. Pruimen kunnen namelijk een natuurlijk oplossing zijn voor darmproblemen als constipatie. Ze bevatten namelijk veel oplosbare en onoplosbare vezels, die onze stoelgang bevorderen en het daardoor makkelijker maken om naar het toilet te gaan. Ook zou het zomaar kunnen dat de sorbitol die je in pruimen vindt een licht laxerend effect heeft, aangezien dit stofje niet goed door je lichaam kan worden opgenomen en daardoor meer water in je darmen achterlaat.

4. Chiazaad

Alhoewel het maar kleine zaadjes zijn, kunnen ze heel veel effect hebben op je stoelgang. Deze zaadjes bevatten namelijk veel onoplosbare vezels, dat is namelijk waar ze hun gelachtige textuur wanneer ze met water in aanraking komen aan te danken hebben. Wanneer ze verteerd zijn, zorgen ze dat ze stoelgang zwaarder wordt, waardoor het makkelijker is om je ontlasting uit je darmen te krijgen – if you know what we mean… Sprenkel jij je over je smoothie of toch liever over je avocado toast?

5. Appels en peren

An apple a day keeps the constipation away: een middelgrote appel bevat 17 procent van de vezels die ons lichaam dagelijks nodig heeft. Het soort vezels wat je in deze fruitsoort vindt heet pectine. Het helpt om je spijsvertering te versnellen. Schil de appel vooral niet, want ook de schil bevat veel van deze vezels. Hou je niet zo van appels? Kies dan voor een peer, deze bevat zelfs 22 procent van de dagelijkse hoeveelheid vezels die we nodig hebben. Peren bevatten meer fructose en sorbitol dan andere fruitsoorten. Deze stoffen worden niet goed door ons lichaam opgenomen en dragen daardoor bij aan een gezonde stoelgang en minder kans op chronische constipatie.

6. Bonen

Deze komt vast niet als een verrassing: het eten van bonen (en peulvruchten) kan je stoelgang verbeteren. Door slechts 250 gram van de meeste boonsoorten – zoals zwarte bonen, kidneybonen en pintobonen – te eten, kom je al aan 80% van je dagelijkse vezelbehoefte. Bonen bevatten namelijk zowel oplosbare en onoplosbare vezels om onze maagdarmstelsel een boost te geven en onze stoelgang te verzachten. Dus, kies jij voor een traditionele chili con (of sin) carne of gebruik jij volgende keer bonen door je salade?

Tekst Santé, beeld GettyImages

Favoriet van de redactie

Loperswol, waarmee je blaren kunt voorkomen (en ook goed tegen likdoorns, hielspoor en andere voet ellende).

loperswol loopwol voetwol lanoline wandel wol wandelen blaren
Bestel hier

Gerelateerde artikelen