Kefir gezond

De voordelen van kefir

Kefir lijkt op yoghurt, maar dat is het niet. Kefir is een probiotica vol gunstige eigenschappen.

Wat is kefir?

Kefir is een drankje gemaakt van goede bacteriën en gisten. Het is een gefermenteerd drankje, dat eruit ziet als een yoghurtdrankje. De smaak is fris, sprankelend en lichtzuur. Het smaakt goed bij je ontbijtgranen, in een toetje of in een smoothie. Je kunt kefir ook zo drinken.

Is kefir gezond?

In de periode dat de term ‘superfood’ om de hoek kwam kijken, werd kefir vaak als superfood bestempeld.  Een gevarieerd eetpatroon is het belangrijkst, maar kefir past inderdaad prima in een gezonde leefstijl. We hebben een aantal van de gezondheidsvoordelen op een rij gezet.

Kefir verbetert de darmwerking

Kefir bevat veel goede bacteriën. Deze bacteriën ondersteunen je darmflora.

Kefir stimuleert de spijsvertering

Gezonde darmflora helpen met voedsel verteren, absorberen vitaminen en mineralen goed.

Kefir versterkt de weerstand

Van de probiotica in kefir is aangetoond dat ze het immuunsysteem versterken. Verwacht geen wonderen, maar een beetje ondersteuning voor je immuunsysteem is fijn.

Kefir helpt schimmelinfecties voorkomen

De bacteriën stimuleren de aanmaak van witte bloedcellen. Deze infectie-bestrijdende cellen verminderen het aantal schimmels in de vagina en verminderen de kans op schimmelinfecties.

Andere voordelen van kefir

  • Kefir heeft een positief effect op een huid met eczeem of acne, dat komt doordat een goede darmwerking bijdraagt aan een gezondere huid.
  • Het kan helpen tegen astma (het heeft niet de slijmvormende werking van melk), ontstekingen en chronische vermoeidheid.

Zelf kefir maken? Bekijk het recept.

Dit artikel verscheen eerder in Santé 4, 2014 | Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen