category colour brushLekker

Wat is fermenteren?

Je grootmoeder was waarschijnlijk de laatste telg van je familie die fermenteren net zo gewoon vond als jij een eitje bakken vindt.

De oudste bewijzen van deze manier van voedsel bewerken, dateren van ruim tienduizend jaar voor het begin van onze jaartelling. Fermenteren betekent eigenlijk gewoon het bewerken van voedsel, zodat het langer houdbaar blijft. Door de komst van de koelkast en de moderne voedingsindustrie (extreme verhitting en de toevoeging van conserveringsmiddelen) is fermenteren uit de moderne keuken verdwenen. Inmiddels hebben sommige foodies het opnieuw ontdekt. Steeds vaker zie je een kok met kimchi en weckpotten in de weer. De sterrenchefs van Noma hebben zelfs een boek over fermenteren geschreven.

De betekenis van fermenteren

Fermentatie is een proces waarbij micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en gisten, worden gebruikt om een voedingsmiddel te veranderen. Door warmte, zuurstof, vocht en de toevoeging van ingrediënten als zout en kruiden gaan micro-organismen groeien. Daarbij maken ze enzymen aan, die bepaalde voedingsstoffen (zoals koolhydraten en eiwitten) afbreken en de smaak, geur, verteerbaarheid, houdbaarheid en het uiterlijk van het product veranderen. Dat klinkt heel spannend, maar een groot deel van het voedsel dat we elke dag eten is gefermenteerd. Denk maar aan brood, bier, wijn, kaas, yoghurt, karnemelk, kwark, crème fraîche, zuurdesembrood enzovoort. Deze producten zijn in een fabriek gefermenteerd en koop je kant-en-klaar in de supermarkt. Wil je voor een maximaal gezondheidseffect gaan, dan kun je toch het best zelf je handen uit de mouwen (en in het zuur) te moeten steken.

Lees ook: Fermenteren in 6 simpele stappen

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock

Santé

in je brievenbus?

Bestel nu

Als eerste op de hoogte?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Santé!

  • Pinterest