Placeholder

Zelf kefir maken

Kefir lijkt op yoghurt, maar dat is het niet. De witte superfoodkorrels bestaan uit bacteriën en gisten. Met de korrels kun je heel makkelijk zelf kefir maken. Kefir is heel gezond. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken bij je ontbijt, als toetje of in een smoothie.

Dit zit erin
Kilocalorieën: 83 per schaaltje
Melkzuurbacteriën en gisten: voor een gezonde darm- en vaginaflora
Calcium: opbouw van botten
Eiwitten: bouwstoffen voor het lichaam
Magnesium: onderhoud van hart, spieren en nieren
Vitamine B1: energievoorziening, werking hartspier
Vitamine B12: versterking immuunsysteem

Doe het zelf
Je kunt kefirproducten kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken. Bij de natuurwinkel of via internet zijn kefirkorrels te koop. Aan de korrels voeg je melk toe. De korrels met de melk laat je een dag fermenteren in een weckpot; dan is je ‘yoghurtdrankje’ klaar. Een deel van de korrels schep of zeef je eruit (met een plastic zeef, metaal tast de korrels aan) om daar weer nieuwe kefir mee te maken.

Wist je dat… Je kunt kefir ook gebruiken als vervanging van zure room of mayonaise.

Dit artikel verscheen eerder in Santé 4, 2014 | Beeld: Shutterstock