Shutterstock 1219160038

Dit doen je darmen voor je

Je hebt je maag wel horen rommelen, maar weet niet precies waar je milt hangt. We nemen je de komende weken mee op reis langs de organen. Hoe werken ze precies?

Globaal weet je heus wel wat je lijf – en alles erin, erop en eraan – voor je doet. Maar tenzij je er al eens éxtra diep bent ingedoken of werkt in een beroep dat deze kennis vereist, is het nooit verkeerd om wat meer te leren over je organen.

Lees ook: ‘3 tips om fit en vol energie de zomer door te komen

Darm na darm

Via je slokdarm komt je eten en drinken eerst in de dunne darm terecht. Vervolgens gaat het verder op reis naar de dikke darm. Je hebt vast weleens gehoord dat belangrijke voedingsstoffen worden opgenomen door je darmen, het gaat dan om de dunne darm. Alles dat niet goed opgeslagen kan worden en niet verteerbaar is, reist verder naar je dikke darm. En dat – juist ja – poep je uiteindelijk uit.

De dikke en de dunne

De dunne darm is zo’n 5 meter lang en bestaat uit de 12-vingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm. Die 3 zijn verbonden met elkaar en het is de kronkeldarm (de ‘laatste’) die in verbinding staat met de dikke darm. Die dikke darm bestaat zelf óók weer uit 3 onderdelen: de blinde darm, de dikke darm – zo komt-ie dus aan z’n naam – en de endeldarm. Die laatste is het laatste stadium voordat je poept.

Beweging

Het klinkt wellicht een beetje vies, maar beide darmhuishoudens zijn maar op één ding ingesteld: jouw voedsel naar beneden toe bewegen. Zodat het je lichaam op een goede manier verlaat. Along the way worden dus de belangrijkste voedingsstoffen eruit gehaald en gebruikt om je darmflora gezond te houden. Je darmen hebben spierlagen. En die spieren bewegen zich afwisselend samentrekkend en ontspannend om de inhoud (lees: jouw eten) naar beneden te werken.

Spijsvertering

Een vernuftig systeem! De maag geeft in mini-porties het voedsel aan je dunne darm. Daar wordt het vermengd met enzymen en gal, die er samen voor zorgen dat belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen, mineralen, vetten en koolhydraten door de dunne darm kunnen worden opgenomen. En weet je nog dat we die kronkeldarm – een onderdeel van de dunne darm – noemden? Een bijzondere jongen, want alleen de kronkeldarm is in staat vitamine B12 op te nemen. Goed, door naar de dikke darm: alles dat voor de dunne darm niet nuttig en niet verteerbaar is, komt hier terecht. De dikke darm ontvangt het als een dunne massa (hè bah), maar zorgt dat het vocht en zout uit de massa wordt gehaald, waardoor het uiteindelijk in dikkere vorm (yep, poep) je lichaam verlaat.

Volgende week: alles over onze longen.

Bron: mlds.nl (MaagLeverDarmStichting)

Gerelateerde artikelen