Vrouw Met Smoothie 2100x1440

Dít doen therapeuten 5 minuten per dag om stressvrij te blijven

Merk jij dat je vaak gestrest bent en ben je op zoek naar manieren om je stress en zenuwen onder controle te krijgen? Probeer dan deze 5 tips eens: ze worden aangeraden door therapeuten en kan je helpen om binnen 5 minuten stressvrij te worden.

1. Doe alsof je een nieuwe mind hebt

Een groot deel van met je voeten op de grond blijven staan heeft te maken met je emoties en mindset benaderen vanuit een neutraal perspectief. Door mindful activiteiten te doen, kan je dit doen. Een voorbeeld daarvan is je inbeelden dat je een nieuwe mind hebt. Bijvoorbeeld dat je een alien bent die voor het eerst op deze aarde komt. Of dat je iets beschrijft aan iemand wat ze nog nooit hebben gezien, zoals een pen, een telefoon of wat je buiten ziet. Door zo gedetailleerd te letten op de omgeving en objecten om je heen kan je je gedachten afleiden van de stress die je voelt. Hierdoor kan je je meer gegrond en in het moment voelen.

Lees ook: ’13 snelle manieren om te ontstressen

2. Plan mentale vrije tijd in

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar door je vrije tijd in te plannen, kan je ontstressen. Of het nu ’s ochtends of ’s avonds is, door actief vrije tijd in te plannen – al is het maar vijf minuten – kan je een fijne gewoonte opnemen die je hebt te ontspannen. Net zoals je een meeting in je agenda zet, kan je ook deze bubbel van vrije tijd inplannen om je bezig te houden met wat je dan ook ontspant.

3. Voltooi de 5-4-3-2-1 activiteit

Voel je je overweldigd? Probeer dan de 5-4-3-2-1 methode eens. Leg je laptop, telefoon of wat dan ook je stress veroorzaakt aan de kant. Haal diep adem en benoem vijf dingen die je om je heen ziet. Noem vervolgens vier dingen die je aan kan raken en leg je hand erop. Neem pauze en noem drie dingen die je kan horen. Noem twee dingen die je kan ruiken. En noem als laatste een ding dat je kan proeven, zelfs als het de koffie is die je net hebt gedronken. Ga zo ver de diepte in met deze oefening als je zelf wil. Alhoewel het een simpele oefening is, kan het je helpen om je te focussen op het huidige moment en weer te aarden.

4. Doe een mini-workout

Ook actief bezig zijn kan je helpen om te focussen op het moment en je stress los te laten. Dat kan een intensieve cardiosessie zijn, maar natuurlijk ook een laag intensieve workout; wat het ook is dat je helpt ontspannen. Voel je je gefrustreerd na een lange dag of meeting? Doe dan bijvoorbeeld eens een wall sit of een plank. Ook yoga kan je helpen bewegen én ontspannen tegelijk, probeer het maar eens!

5. Probeer een ademhalingsoefening

Niet alleen kunnen mindfulness oefeningen je helpen ontspannen, ook kunnen ademhalingsoefeningen je meer doen aarden. Het idee is om je ademhaling te gebruiken om onze hartslag omlaag te krijgen en met ons brein te communiceren dat we – ondanks onze angst- en stress-symptomen – we veilig en oké zijn. Adem in gedurende vier seconden, hou vier seconden in en adem gedurende vier seconden uit. Herhaal deze serie een aantal minuten en focus je op het verlagen van je hartslag en het leegmaken van je hoofd.

Bron: Livestrong.com

Tip van de redactie

Wil je gezonder en fitter worden zonder uren in de sportschool te hoeven staan? Dan is deze buikspierwiel van AJ-Sports zijn de oplossing voor jou. Geen uren uitzoeken wat te doen met gewichten maar snel en efficiënt je spiergroepen trainen met de ab trainer van AJ-Sports waar en wanneer je maar wilt. Voor meer info klik op onderstaande button.

TEKST Marlies Hanse

BEELD GETTYIMAGES

Gerelateerde artikelen