De beste mindfulness app in het Nederlands

Welke mindfulness apps in het Nederlands zijn fijn? Mindfulness teacher Marisa Garau zet de beste voor je op een rijtje.

Marisa: 'Een mindfulness app op je eeuwige rinkelende en bliepende smartphone: het lijkt niet het meest voor de hand liggende medium om innerlijke rust te vinden. Toch maken veel mensen gebruik van een app om hun drukke brein een break te gunnen. Gelukkig worden er tegenwoordig ook apps speciaal voor de Nederlandse markt aangeboden.


De Mindfulness App
De naam zegt precies wat deze app biedt: een keur aan rustgevende meditaties. De inhoud sluit aan op de standaard mindfulness training zoals deze door Jon Kabat-Zinn ontwikkeld is, en is daardoor ook geschikt voor beginners. De app biedt geleide en stilte-meditaties waarvan je zelf de duur kunt bepalen. Heb je weinig tijd, dan kies je gewoon een ultrakorte meditatie van 3 of 5 minuten.

Pluspunten: ruimte keuze uit mindfulness meditaties
Minpunt: behoorlijk saaie vormgeving

De mindfulness app koop je in de App Store en Google Play €1,79.


VGZ Mindfulness Coach App
Deze app biedt een volledig programma van maar liefst 5 weken, waarmee je je de techniek van mindfulness volledig eigen kunt maken. De app past zich aan aan jouw wensen: je kunt aangeven hoeveel tijd je wilt oefenen, en dan biedt de app je de oefeningen die zich keurig aan je tijdslimiet houden.

Pluspunten: compleet 5-weken programma
Minpunt: losse oefeningen geven je een makkelijk excuus om slechts zo nu en dan iets aan mindfulness te doen

Gratis verkrijgbaar in de App Store en Google Play, zelfs voor niet-leden van VGZ.


Mindfulness Training App
Voor iedereen die de mindfulness training heeft gedaan maar niet meer toekomt aan regelmatig oefenen, is deze app een ware uitkomst. De app biedt een uitgebreid scala aan mindfulness meditaties en uitgebreide oefenschema’s voor beginners en gevorderden. De oefeningen zijn praktisch en de app linkt door naar allerlei achtergrondinformatie zoals interviews en video’s over mindfulness. Kortom: een zeer complete app voor iedereen die mindfulness elke dag wil toepassen.

Pluspunt: na downloaden werkt de app offline, dus je hebt geen internetverbinding nodig als je er gebruik van wilt maken
Minpunt: als de stem van de geleide meditaties je niet bevalt, is het mediteren erg lastig.

Verkrijgbaar in de App Store en Google Play voor €8,99


Welke mindfulness app kun je nog meer proberen?
Wil je meer reviews van betrouwbare Mindfulness Apps, dan kun je Marisa’s uitgebreide artikel lezen.

Maar wat als je geen tijd hebt voor meditatie?
Marisa is mindfulness teacher en uit onderzoek onder haar internationale klantenbestand is gebleken dat zo’n 90 procent van de mensen die de standaard mindfulness training hebben gevolgd, vrijwel direct na voltooing van de training het dagelijks mediteren opgeeft. En zo schieten de stresslevels al weer snel omhoog. Een meditatie app lost dit probleem helaas niet op want mediteren blijft de vereiste, en dat terwijl velen van ons al niet eens toekomen aan een 3-minuten-meditatie per dag!

Om dit probleem aan te pakken heeft Marisa mindfulness-zonder-meditatie ontwikkeld, met praktische oefeningen die je tijdens je dagelijkse taken doet. Lees alles over haar aanpak in haar gratis te downloaden e-boek In De Flow Van Mindfulness – zonder tijdrovende meditaties'

Beeld: Shutterstock