zonne-allergie

4 oplossingen tegen zonne-allergie

Schijnt de zon, krijg je last van jeuk, bultjes en vlekken: zonne-allergie! Wat kun je doen als je hier kast van hebt. Santé heeft 4 oplossingen.

 

1. Bouw je zonuren op

Bij zonneallergie heb je last van jeukende huiduitslag met bultjes, blaasjes en/of vlekjes. Vooral als je huid nog niet gewend is aan veel zonlicht, is de kans op ­zonneallergie groot. Aan het begin van de zomer dus, of als je ’s winters op vakantie gaat naar een zonnige bestemming. Bouw het aantal zonuren daarom langzaam op, zodat je zonneallergie kunt voorkomen.

Zo doe je het:

Laat je huid rustig wennen aan zonlicht door de eerste zonnige dagen maximaal twintig minuten in de zon te zitten en je huid in te smeren met een zonnebrandcrème met factor 50. Dit kun je langzaam uitbouwen en eventueel de factor verlagen naar 30. Let op dat je zonnebrandcrème ook uv-A-bescherming biedt: zonneallergie wordt namelijk vooral veroorzaakt door uv-A-straling.

Lees ook: Jeuk in je mond door groente en fruit

2. Smeer cortico-steroïdencrème

Zonneallergie gaat binnen een paar dagen vanzelf over, mits je uit de zon blijft. Heb je veel last van de ­jeukende bultjes, dan kan de huisarts een crème
voorschrijven. Cortico-steroïdencrème werkt ontstekingsremmend en vermindert de jeuk.

Zo doe je het:

Deze crème is alleen op recept verkrijgbaar. Ook lidocaïne-levomenthol gel kan helpen en kun je zonder recept krijgen bij de apotheek. Het werkt verkoelend op de huid. Of probeer cetirizine-tabletten – deze blokkeren de werking van histamine (de stof die in het lichaam vrijkomt bij een allergische reactie), waardoor de klachten afnemen.

3. Houd je huid in conditie

Je huid is als het ware je harnas of je schild. Is je huid in slechte conditie, dan is deze kwetsbaar voor ‘aanvallen van buitenaf’. Externe invloeden, zoals zonlicht (maar ook hor­monale schommelingen of bacteriën) kunnen dan huid­problemen veroorzaken. Help je huid daarom om gezond te blijven.

Zo doe je het:

Vermijd agressieve zepen en zorg ervoor dat je huid goed gehydrateerd is. Volgens sommige onderzoeken zouden antioxidanten in voedende huidcrèmes de kans op zonne­allergie kunnen verminderen. Ook zou vitamine D slikken de huidconditie ­kunnen verbeteren en zo de kans op zonneallergie verkleinen.

4. Probeer lichttherapie

Bij ernstige klachten en extreme overgevoeligheid kan de huisarts je doorverwijzen naar de dermatoloog voor licht-therapie. Deze therapie stelt je huid bloot aan een geleidelijk steeds hogere dosis uv-licht, waardoor hij beter bestand raakt tegen uv-straling. Dit proces heet skin hardening.

bultjesbultjes

Lichttherapie duurt ongeveer vier tot zes weken, vaak in het ziekenhuis. Nadeel is dat de behandeling vrij intensief is en het resultaat niet bij iedereen even goed is. Er bestaan ook lichttherapie-installaties om thuis te gebruiken, zoals Dermasun.

Warmte-uitslag

Warmte-uitslag is niet hetzelfde als zonneallergie. Warmtebultjes ontstaan doordat de zweetkliertjes in je huid verstopt raken en komen vooral voor op plekken waar je kleding  irriteert of waar je huid tegen elkaar schuurt.
Bijvoorbeeld in je knieholtes, onder je borsten en tussen je billen.

Gerelateerde artikelen