gewicht-tips-thuis-afvallen

10 manieren om op gewicht te blijven als je de deur niet uit kan

Had jij je net voorgenomen om meer te sporten en fit te worden, maar zijn je plannen nu gedwarsboomd door de quarantaine? Dan hebben wij de perfecte oplossing voor je: dit zijn 10 relatief simpele manieren om op gewicht te blijven – of misschien zelfs fitter te worden – als je de deur niet uit kan. Welke ga jij allemaal proberen?

1. Hou vast aan je routine

Thuiswerken kan flink lastig zijn met alle afleidingen. Je hebt de hele dag toegang tot je koelkast en voorraadkast en daarnaast is de kans groter dat je minder actief bent dan op een ‘normale’ werkdag. Daarom is het belangrijk om vast te houden aan je normale dagroutine. Eet op de momenten waarop je normaal gesproken op kantoor ook zou eten. Hierdoor is de kans kleiner dat je gaat overeten en kan je op gewicht blijven, zelfs als je minder beweegt. Overweeg bijvoorbeeld om de dag van tevoren te mealpreppen, zodat je precies weet wanneer je wat kan eten.

Lees ook: ‘6 post-workout eetvalkuilen waar je waarschijnlijk intrapt

2. Doe gratis online workouts

Ben je gewend om naar de sportschool te gaan? Dan kan het een lastige overstap zijn om ineens thuis te moeten sporten. Gelukkig staat er tegenwoordig meer dan genoeg materiaal online om te zorgen dat je in beweging kan blijven, zelfs als je de deur niet uit kan. En het mooiste? Ze zijn vaak gratis! Gebruik bijvoorbeeld workout-apps of volg workouts via YoutTube en Instagram en blijf zo alsnog in beweging. Geen excuus dus om je sportmomenten over te slaan! Santé sport mee met de Workout Challenge van het online work-out platform Studio C Online. Doe je mee?

3. Ga niet in de keuken werken

Moet je nu thuis werken? Zorg dan dat je niet vlakbij de keuken of aan je eettafel gaat zitten. Vanaf daar wordt het namelijk erg lastig om al die lekkere snacks die in je keuken liggen te weerstaan. De oplossing? Vind een plek waar je kan zitten zonder verleid te worden door de koelkast of voorraadkast. Hierdoor kan je je beter focussen op je werk en zal je minder gaan snacken: win-win.

4. Wees creatief met huishoudelijke items

Heb je geen gewichten of andere fitness items in huis om je workouts mee te doen? No worries: ook je huishoudelijke items kunnen hier goed bij van pas komen. Zoek daarom eens goed je huis af voor items die je kan gebruiken. Denk aan stoelen voor oefeningen, blikken en (wijn)flessen als gewichten en handdoeken voor extra weerstand. Wees creatief!

5. Eet genoeg groenten en fruit

Tijdens periodes waarin we behoorlijk gestrest zijn, bijvoorbeeld als we gedwongen thuis aan het werken zijn, heeft je lichaam behoefte aan meer voedingsstoffen. Door minimaal zes (of meer) porties fruit en groenten per dag te eten, kan je ervoor zorgen dat je de vitaminen en mineralen die je nodig hebt voor een goed functionerend metabolisme en positieve energie binnenkrijgt. Zorgen dat je langer vol zit? Combineer je fruit en groenten dan met foods die veel eiwitten en vetten bevatten, zoals gemengde noten, hummus, notenboter en Griekse yoghurt.

6. Vind een virtuele gym buddy

Heb je normaal gesproken een sportmaatje nodig om je gemotiveerd te houden in de sportschool? Dan kan je ook wel een virtuele gym buddy gebruiken als je thuis gaat sporten! Door een video-app als FaceTime, Skype of Zoom te gebruiken tijdens het sporten, kan je samen met je sportmaatje gaan zweten zonder dat je het huis hoeft te verlaten. Zo kan hij/zij je motiveren om (langer) vol te houden tijdens je workout en is de kans kleiner dat je je sportmomenten overslaat.

7. Drink voldoende water

Vergeet niet je waterfles regelmatig bij te vullen. Voldoende water drinken is essentieel voor het vasthouden van een gezond metabolisme. Wanneer je niet genoeg gehydrateerd bent kunnen je cellen niet efficiënt functioneren, waardoor ze vertragen. Hierdoor kan je metabolisme stil te komen staan. Ook heb je sneller honger als je niet genoeg drinkt. Dus zorg dat je eerst water drinkt voordat je weer wil toegeven aan een eetbui. Daarnaast helpt genoeg water drinken ook bij het soepel houden en functioneren van je spieren en het boosten van je energielevel. Dat heb je nodig als je deze thuisblijfperiode fit wil doorkomen, geloof ons!

8. Luister naar je hongergevoel

Luister jij echt goed naar je hongergevoel? Door echt te luisteren naar je hongergevoel kan je voorkomen dat je gaat overeten. Eet alleen als je écht honger hebt en niet omdat je je verveelt of je gestrest/verdrietig/gespannen voelt. Het kan namelijk zomaar zijn dat je denkt dat je trek hebt, maar dat je eigenlijk gewoon wat ontspanning nodig hebt. Op kantoor kan je natuurlijk makkelijk even een rondje gaan lopen, even met je collega’s praten of even een kopje koffie halen, maar thuis resulteert zo’n pauze al snel in een snackpauze. Vraag jezelf daarom af, voordat je weer iets gaat eten, of je nu écht trek hebt, of gewoon even stoom moet afblazen. Is het dat laatste? Ga dan even kort wandelen, neem een journal pauze of ga even kort sporten of stretchen.

9. Neem squatpauzes

Over korte sportpauzes gesproken: na al dat stilzitten kan je lichaam wel wat beweging gebruiken. Vooral je bilspieren krijgen het aardig te verduren met al dat rondhangen en thuiswerken. Sterker nog, deze spieren worden slaperig als we te veel zitten. Ga daarom eens wat oefeningen doen die de spieren in je benen en billen kunnen activeren, zoals squats. Doe ze niet alleen tijdens je pauzes, maar ook als je met het huishouden bezig bent, bijvoorbeeld. Squattend de vaatwasser leeghalen? Check!

10. Ga niet snacken achter je laptop

Veel mensen snacken tijdens het thuiswerken omdat ze zich vervelen of afleiding zoeken tijdens het werken. Het lijkt op televisie kijken; het is makkelijk om hersenloos te eten terwijl we het doen als we een doos met koekjes naar onze televisie (of in dit geval laptop) bewaren. Luister daarom opnieuw goed naar je hongergevoel en ga achter je computer vandaan wanneer je wél iets gaat eten. Neem de tijd om even rustig, zonder afleiding, wat te eten en ga niet eerder aan het werk dan wanneer je helemaal verzadigd bent. Het werkt echt!

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen