eighties

Opgegroeid in de jaren tachtig? Dan herken je dit

Als je goed om je heen kijkt zie je de jaren tachtig-mode op straat al een tijdje terug. Beenwarmers, schoudervullingen en een jas met ceintuur. 1984, alsof het gisteren was. Ben jij in de jaren 80 geboren? Dan herken je dit.

Misschien was je wel de allereerste met een computer thuis, een Atari. Of had je een spelcomputer waarmee je een geestdodend tennisspel op je televisie kon spelen. En danste je op je kamer met je trui over een schouder naar beneden hangend en met je fluo beenwarmers over je zwarte jazz-ballet-panty. Met je getoupeerde Madonna-haar en bellen blazend met je bubblelicious. De jaren tachtig, tjemig de pemig, waren blits en waus. en wie had gedacht dat lichtgeel, zalmroze, mintgroen, bandplooibroeken en schoudervullingen gewoon weer in de mode kwamen? Haal je walkman maar van zolder en ga even terug in de tijd.

I have a dream, van Abba stond in 1980 op de eerste plaats van de hitparade, maar werd van de troon gestoten door Rapper’s Delight van Sugarhill Gang. En als je in 1980 een radio had, luisterde je ook naar You and me van Spargo, One day I’ll fly away van Randy Crawford en Woman in love van Barbara Streisand. en toen moesten Like a virgin van Madonna, Wham – wake me up before you gogo en 32 jaar (sinds een dag of twee) van Doe Maar nog verschijnen.

1
1

Lees ook: het is nooit te laat om te stoppen met roken

En terwijl je muziek luisterde, speelde je met my first little pony, loste je de Rubik’s Cube op – of niet – en speelde je Halma, Monopoly en Pim-Pam-Pet. Als je tenminste niet aan het aerobic-en was of aan Callanetics deed.

2
2

Beenwarmers

Panty’s, maillots en trainingsbroeken gingen perfect samen met beenwarmers. Je had een blazer met schoudervullingen, grote oorbellen, van plastic, en je haar stond omhoog door net iets te veel gel. Of je had jaren teachtig wafeltjeshaar zoals op de foto hieronder.

3
3

En natuurlijk keek je Flashdance en had je, net als Madonna veertigduizend armbandjes om je arm. Al duurde dat misschien wel tot halverwege de jaren tachtig voor dat een trend was.

Lees ook: geld overhouden aan het einde van de maand zo doe je dat

In de bioscoop zag je The Blues Brothers, 9 to 5 en Airplane! en op tv keek je naar The A Team, Knightrider, Love Boat, Dallas, The Dukes of Hazzard, De familie Knots en Zeg eens A, Bassie en Adriaan en Koot en de Bie natuurlijk. en je had nog geen Netflix op je computer. Sterker, je had misschien nog niet eens een computer.

Roken in de auto

4
4

Je ouders rookten in de auto, met de ramen dicht. En natuurlijk zat je zonder gordel op de achterbank. En was je jarig, dan zat je met veertien vrienden en vriendinnen in de auto. Bellen deed je vanuit een telefooncel, waar elk jaar de telefoonboeken werden vervangen. Als je vermist was op vakantie, werd er via de radio een oproepje de ether in gegooid. Cassettebandjes repareerde je met een potlood en voor je de videoband terugbracht naar de videotheek spoelde je ‘m eerst even helemaal terug.

1980

Iets opzoeken deed je in de Encyclopedie, of je vroeg het aan je moeder. Er woonden kinderlokkers,. al wist je niet precies waar. De regen was zuur. ADHD heette ‘minimal brain damage’ en een burnout was overspannen. M & M’s heette nog Treets en Twix heette Raider. In de trein en in het vliegtuig waren plekken waar je kon roken. In de platenzaak kon je LP’s beluisteren zonder ze te kopen.

Ramen lappen deed je door buiten op de vensterbank te gaan staan. In de kerstboom brandden soms nog echte kaarsen. En als je vegetariër was, dan at je altijd gebakken ei als je uit eten ging. Ronald Reagan was president van Amerika. en oma’s hadden nog een watergolf.

5
5

Alle 14 goed

Je betaalde met giro-checks en je had, als je geluk had, een spaarrekening van de Zilvervloot. En als je een rekening opende bij de bank, kreeg je soms een LP met alle 14 goed erop.

Als je uit ging, dronk je bessen-ijs, Pisang Ambon of Martini en dat kon je ook bestellen als je dertien was. En dronk je geen alcohol, dan dronk je Raak of Snor – fris met schuim erop – of Punica en kocht je een orange-split, een Mexicaanse cup, een koetjesreep of chocoladesigaretten.

6
6

Je las de Club, de Tina, Avenue, Popfoto, Hitkrant of Ariadne. En misschien las je ze wel allemaal als je een abonnement had op de leesportefeuille. En als je verliefd was, maakte je een mixtape. en als je niet verliefd was ook.

7
7

Kamperen

Ging je kamperen, dan was je tent geel met bruin, of oranje. Of misschien had je geluk en sliep je in een caravan met een lichtblauwe voortent. Als je pech had moest je met je ouders naar een nudistenstrand. Pech omdat je dan na het zonnen niet kon zien waar je bruine rug ophield en je witte billen begonnen. In de zon liggen deed je natuurlijk zonder zonnebrand, of hooguit met factor 1. Windsurfen deed je met een zeil waar je niet doorheen kon kijken.

8
8

En de Ierse zanger Johnny Logan won in 1980 het Eurovisie Songfestival met What’s another year.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

11 DECEMBER 2023

Lees ook:

Hoe kun je gelukkiger zijn in deze roerige tijden?

Word je zelfvertrouwen met de jaren beter?

Hoogopgeleide vrouwen drinken meer

Leestip

wonderjaren