gelukkiger zijn

Gelukkiger zijn in roerige tijden

Gelukkiger zijn willen we altijd wel… maar juist in deze onzekere tijd voelen velen van ons dit verlangen sterker dan ooit. Passief hopen op betere tijden hoeft echter niet, want mindfulness geeft je al het gereedschap wat je nodig hebt om jezelf per direct gelukkiger te maken. Mindfulness-expert Marisa Garau legt uit hoe dit werkt en geeft een praktisch stappenplan.

Stoer

Toen ik nog heel stoer mijn eigen reclamebureau in Amsterdam runde, maar tegelijkertijd onder chronische stress en depressiviteit leed, droomde ik van een heel ander leven: een leven als schrijver, zonder de stress van veeleisende klanten, en met altijd genoeg geld op de bank. Als mijn omstandigheden nou maar zouden veranderen… ja, dan zou ik een stuk gelukkiger zijn!

Over de kop

Maar natuurlijk gebeurde dit nooit. De complexe opdrachten bleven binnenstromen, klanten bleven moeilijk, en ik bleef mezelf over de kop werken. Pas toen mindfulness op mijn pad kwam, begreep ik dat de ervaring van gelukkiger zijn heel anders ontstaat dan ik altijd had gedacht.

Als… dan…

Het is niet zo verwonderlijk dat je, net als ik toen, denkt dat andere omstandigheden ervoor zullen zorgen dat je je gelukkiger zult voelen. Als ik nou maar een andere baan had… Als mijn manager nou maar niet zo moeilijk was… Als ik nou maar in een andere straat woonde… Al tientallen jaren wordt door de media een ideaalbeeld geschilderd wat maar weinig met de werkelijkheid te maken heeft. Als je drankje x aan de boulevard van Barcelona drinkt, dan ben je echt gelukkig. Als je deze cruise doet, dan pas kunt je echt genieten van het leven. Als je deze loterij wint, ben je voor de rest van je leven vrij van zorgen.

Net zoveel zorgen

In de werkelijkheid zijn al deze ideale omstandigheden echter van voorbijgaande aard. Na het weekendje Barcelona zit je gewoon weer op je werk. Na de cruise kom je gewoon terug in dezelfde straat. Na het winnen van de lotto zul je misschien stoppen met werken en een groter huis kopen… maar binnen een jaar maak je je alweer net zoveel zorgen als ervoor, alleen nu over de staat van je oprijlaan en het ondermaatse schoffelwerk van je hovenier.

Onverwacht

De vraag is dus: hoe kun je gelukkiger zijn zonder jezelf afhankelijk te maken van omstandigheden in de buitenwereld? Het antwoord ligt in het toepassen van mindfulness, hoe onverwacht dat misschien ook klinkt. We hebben immers geleerd dat mindfulness leven in het nu is… maar velen van ons weten niet dat mindfulness supergoed van pas komt in allerlei aspecten van het leven.

Gedachten managen

Dat je je in deze fase van je leven misschien niet zo gelukkig voelt, wordt namelijk veroorzaakt door gedachten die te veel vrij spel krijgen. Als je mindless bent, en je je gedachten toelaat om te doen en laten wat ze maar willen, dan hebben ze de neiging om te focussen op negatieve dingen, zoals de aandacht die je in je jeugd hebt gemist, je mislukte huwelijk of al die verkeerde beslissingen die je hebt genomen. Maar het goede nieuws is, dat je met mindfulness je gedachten kunt leren managen. En dat is meteen stap één van je stappen-plan voor gelukkiger zijn.

Stap 1. Wees streng tegen negatieve gedachten

Beschouw je pieker-gedachten als kleine kinderen die je grenzen verkennen. Zodra je merkt dat een bepaalde gedachte je meetrekt in negatief gezeur over bijvoorbeeld je niet-zo-spectaculaire carrière, roep je deze gedachte tot de orde. Je zegt tegen die gedachte: Ik weet dat je er bent en dat je aandacht wilt, en ik geef je nu aandacht. Ik zie en erken je. Maar ik ga niet in je paniekerige suggesties mee, sorry. Ik richt me nu weer op wat ik aan het doen ben. Ga maar lekker buitenspelen en blijf voorlopig uit m’n buurt.

Wees direct en wees strikt. Laat je niet verleiden om in de inhoud van dit soort pieker-gedachten mee te gaan, want nare gedachten roepen nare gevoelens op zoals stress, angst en frustraties. Roep je denken dus een halt toe zodra je je bewust wordt dat je aan het piekeren bent. Oefen dit zo vaak als je maar kunt: elke keer dat je merkt dat je in negatieve gedachten ronddraait.

Stap 2. Train je concentratievermogen

In de tweede stap ga je jezelf trainen om te focussen. Want gepieker kan alleen ontstaan wanneer je denken geen duidelijke focus voorgeschoteld krijgt. Als je piloot zou zijn en aan een moeilijk landing begint, zou je totaal geen last van gepieker hebben. Je hebt op zo’n moment wel wat anders aan je hoofd! Maar zit je op de fiets naar je werk (een ritje wat je zo goed kent dat je het ook nog wel met gesloten ogen zou kunnen volbrengen) dan is de kans groot dat je denken z’n kans grijpt en enthousiast al je fouten, minpunten en frustraties opdist. Met mindfulness erken je dat je brein nu eenmaal zo werkt… maar stap je vervolgens bewust uit je gepieker door te focussen op een eenvoudige taak. 

DierDier

Zit je op de fiets, dan kun je jezelf de opdracht geven om heel goed je omgeving in je op te nemen. Kijk eens met volle aandacht naar de gevels van de huizen: welke soorten gevels kun je herkennen? Kijk naar de bomen langs de straat: welke soorten ken je? Kijk naar de honden die uitgelaten worden: weet je welke rassen het zijn? Ook kun je je aandacht trainen door te focussen op sensaties in je lichaam. Hoe voelen je voetzolen in je schoenen? Voel je de druk van de pedalen? Hoe voelen je handen rond het stuur? Kun je je individuele vingertoppen voelen? Hoe balanceert je hoofd op je nek? Zijn je schouders recht, of naar voren gebogen? Met een duidelijke opdracht heeft je brein geen ruimte om er lustig op los te piekeren, en voel jij je helder en rustig.

Stap 3. Waardeer alles wat goed is

Zodra je meer handigheid krijgt in het stoppen van ‘zeurgedachten’ en het inzoomen op details, ga je elke dag opschrijven wat er goed is in je leven. Schrijf de eigenschappen op die je sieren en geef jezelf een compliment als je een voor jou moeilijk project tot een goed einde hebt gebracht. Kijk eens goed om je heen in je eigen omgeving. Waardeer het fijne huis waar je woont, je mooie meubels, het gezonde voedsel dat je elke dag op tafel zet. Waardeer de bomen in je straat, de winkelier op de hoek, het kleine maar verzorgde speeltuintje in je wijk. Ontwikkel oog voor positiviteit, dan zul je al snel een stuk lekkerder in je vel zitten.

Full-colour

Het lijkt misschien te mooi om waar te zijn, maar deze drie stappen zullen een enorm positief verschil maken in hoe je het leven ervaart. Veel van mijn klanten die met mindfulness beginnen, noemen het zelfs magisch. Het is alsof er een grauwsluier is weggetrokken en je je wereld opeens in full-colour ziet.

Opmerkelijk

Het is mijn eigen ervaring dat, toen ik eenmaal mindfulness begon toe te passen, ik stukje-bij-beetje steeds gelukkiger werd, eenvoudigweg omdat ik mezelf aanspoorde om niet meer mee te gaan in negatieve gedachten, te focussen op details en om alle goede omstandigheden in mijn leven te waarderen. 

Het meest opmerkelijke wat er toen gebeurde, is dat de omstandigheden in mijn leven langzaam maar zeker ten goede begonnen te veranderen. Ik schreef een boek over mindfulness, en werd schrijver. Mijn droom om in een ander land te wonen, werd werkelijkheid toen we (na anderhalf jaar eindeloos veel formulieren indienen) het visum voor Nieuw-Zeeland ontvingen. Dankzij mijn online mindfulness platform heb ik een bescheiden, maar regelmatig inkomen. En ik werk nu met ongelofelijk fijne klanten die me dankbaar zijn voor mijn advies en inzichten. Je vindt meer inspiratie en praktisch advies in mijn uitgebreide artikel over gelukkiger zijn.

GezondheidGezondheid

Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat zodra je je binnenwereld verandert, de omstandigheden in de buitenwereld vanzelf mee veranderen — waardoor de ervaring van gelukkiger zijn ook binnen jouw bereik zal liggen.

Meer over Marisa

marisa garau

Tien jaar lang runde Marisa Garau haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Daarna verhuisde ze met haar man en poezen naar Nieuw-Zeeland waar ze boeken over mindfulness schrijft. Samen met haar man produceert Marisa haar eigen olijfolie en runt ze haar online Growing Mindfulness platform.

Tip van de redactie

Gerelateerde artikelen