Placeholder

Wordt je zelfvertrouwen met de jaren beter?

Dit gebeurt er met je zelfvertrouwen in de loop van je leven.

Kun je je nog herinneren hoe het op de middelbare school met je zelfvertrouwen gesteld was? Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar je zelfvertrouwen verandert gedurende je leven – op een positieve manier.

Zelfvertrouwen in je jeugd
Je zelfvertrouwen begint te stijgen tussen de je vierde en je elfde. In je tienerjaren blijft je zelfvertrouwen stabiel, maar het stijgt of daalt het niet.

Zelfvertrouwem als je volwassen bent
Vervolgens groeit je zelfvertrouwen tot je dertigste, iets dat je wellicht zelf herkent. Je wordt steeds zekerder van jezelf en grenzen aangeven wordt makkelijker. Uit onderzoek blijkt dat de groei van je zelfvertrouwen daarna niet stopt. Het gaat gestaag door en je zelfvertrouwen piekt op je zestigste. Tussen je zeventigste en negentigste is er een kleine daling.

Het lijkt misschien een beetje teleurstellend dat je 'zo lang' moet wachten tot je zelfvertrouwen op het hoogtepunt is. Het goede nieuws is dat je zelfvertrouwen het grootste deel van je leven blijft groeien. Het is een grote ontdekkingstocht naar jezelf en hoe ouder je wordt, hoe beter je op jezelf durft te vertrouwen.

Bron: Elite Daily | Beeld: Shutterstock