Wasmachine energie besparen

Dit onverwachte standje van wasmachine is slecht voor milieu

Je hebt tegenwoordig zoveel keus qua wasprogramma’s op je wasmachine. Maar er is een standje waarvan je niet had gedacht dat die slecht is voor het milieu.

Het zijn niet de lange wasprogramma’s met de centrifuge op het hoogste standje die het slechtst voor het milieu zijn, maar het wasstandje met een delicaat programma, meldt Welingelichtekringen.nl.

Lees ook:5 dingen die je beter niet in de droger kunt doen

Meer plastic

Uit onderzoek aan de Newcastle University blijkt dat er bij een fijnwas-programma meer water wordt gebruikt en dat er meer plastic vrijkomt. Het ligt allemaal aan de verhouding tussen de hoeveelheid water en hoe hard de machine draait.

Bij een gewone katoenen was kwamen er gemiddeld 800.000 microplasticvezels vrij, maar bij een fijnwas waren dat er gemiddeld 1.4 miljoen.

Deze vezels zijn zo klein dat ze makkelijk door de filters van een wasmachine kunnen en uiteindelijk in de zee terechtkomen.

Hoeveelheid water

Onderzoeker Max Kelly: “We ontdekten tot onze verbazing dat de delicate wasprogramma’s voor meer plastic zorgen in het water dan de gewone wasprogramma’s. Dat komt door de grote hoeveelheid water dat wordt gebruikt, bedoeld om kwetsbare kleding te beschermen, meer vezels uit het materiaal plukt.”

Advies

Om aan het milieu te denken, raden de onderzoekers om geen halve wasjes te draaien en het juiste wasprogramma voor je kleding te kiezen.

Tip van de redactie

FLOW zerowaste biologische shampoo bar
Flowshampoobar
Shop

Gerelateerde artikelen