Shutterstock 737467600

Zo veel verpleegkundigen heeft ons land

Ja zuster, nee zuster. Zuster is een woord dat allang uit de mode is als we het hebben over die o-zo belangrijke beroepsgroep ‘aan het bed’: verpleegkundigen.

We horen sinds medio maart opeens erg veel over de ‘vitale beroepen’ in ons land. Van schoonmakers en vuilnismannen tot thuiszorgmedewerkers en apothekers. Maar natuurlijk ook: verpleegkundigen. Best een fikse beroepsgroep, we nemen je mee langs enkele feiten en cijfers.

Lees ook: ‘Ook je brein heeft vakantie nodig

186.000

Ruim 186.000 maar liefst. Het is het aantal geregistreerde verpleegkundigen in Nederland. Niet allemaal werkzaam in ziekenhuizen natuurlijk. Ook de thuiszorg (denk aan de wijkverpleegkundige), de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg kennen de beroepsgroep en hebben deze hard nodig.

55+

Maar liefst 1 op de 4 van de werkende verpleegkundigen, bijna 50.000 van het totale aantal, is inmiddels 55 jaar of ouder. Dat is een fiks aantal, zeker als je bedenkt dat het beroep doorgaans veel fysieke inspanning vereist. Overigens meldden enkele Nederlandse ziekenhuizen een iets hogere uitstroom van verpleegkundigen in de voorbije maanden. Het zou kunnen dat dit een directe link heeft met de coronacrisis. Het Radboudumc in Nijmegen meldde een uitstroom van wel 10% van de ic-verpleegkundigen, maar het grootste deel hiervan gaat met pensioen. Een natuurlijk verloop in dat geval dus.

Gerelateerde artikelen