griep

Zieke in huis? Zo voorkom je dat jij ook de griep krijgt

Heb je een zieke in huis? De kans dat jij besmet wordt, is dan aanwezig. Komt een besmetting echt niet uit? Met deze tips kan je voorzorgsmaatregelen treffen en de kans op een griep verminderen.

Quarantaine

Een griep verspreidt zich snel door het huis. Als de zieke praat, hoest of niest kunnen de bacteriën mensen in een straal van 6 meter bereiken. Je kan ook besmet worden door griepkiemen, door het aanraken van oppervlakte. Probeer de zieke in een quarantaine te plaatsen. Laat hem of haar zoveel mogelijk op een plek en maak, als het kan, gebruik van verschillende toiletten.

Lees ook: ‘Onwaarheden over je weerstand’

Desinfectie

Een griepvirus kan tot 24 uur op een harde oppervlakte blijven leven. Desinfecteer alle oppervlakte die de zieke heeft aangeraakt. Gebruik desinfectie bijvoorbeeld op de afstandsbediening, deurknoppen, lichtschakelaars en het aanrecht. Je kan ook desinfecteren door een half kopje bleekmiddel aan een emmer water toe te voegen. Gebruik geen spons, maar wegwerp doekjes. Zo verplaats je de bacteriën niet.

Tips voor in de badkamer

  • Gebruik wegwerp bekertjes voor het spoelen en drinken.
  • Deel geen handdoek met de zieke. Gebruik eventueel papieren handdoekjes.
  • Bedek je tandenborstel met een tandenborstelkapje en houd je tandenborstel uit de buurt van die van de zieke.

Tips voor in de slaapkamer

  • Plaats een prullenbakje in de kamer van de zieke. Al het afval kan hier meteen in. Leeg deze elke dag en maak deze na het legen altijd schoon.
  • Stof alle meubels af. Stof kan irriterend zijn als iemand ziek is. Neem het nachtkastje af en stofzuig de slaapkamer.
  • Lucht de kamer in de ochtend een half uurtje. Zo kan alle lucht met bacteriën naar buiten verplaatsen en is de kamer weer fris.

Handenwassen

Handhygiëne is net zo belangrijk als een schoonhuis. Om zeker te zijn dat alle griepkiemen dood zijn, was je je handen 20 seconden met warm water en zeep. Was je handen na een toiletbezoek, als je buiten bent geweest en in contact bent gekomen met de zieke. Belangrijk is om je handen te wassen voor het eten en als je met je handen je gezicht aanraakt. Dit is meestal de manier hoe de bacteriën je lichaam binnen dringen.

Lees ook: wat is echt goed voor je gezicht?

Bron: today.com

Gerelateerde artikelen