Placeholder

Onwaarheden over je weerstand

Het virusseizoen is alweer een tijdje van start gegaan. Deze vier beweringen over je weerstand worden vaak gedaan, maar zijn volstrekt onwaar!

 

Echinacea versterkt je weerstand

Niet waar, omdat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat echinacea bijdraagt aan je afweer. Een ander middel, antigrippine, kan wel een positieve uitwerking hebben op je immuunsysteem, maar dat komt vooral omdat het middel vol zit met ­vitamine C. Dat is dé werkzame component. Je kunt dus net zo goed meer fruit eten.

Lees ook: ‘Je weerstand sterker dan ooit met deze tips & tricks

Als je je handen vaak wast, voorkom je dat je ziek wordt

Niet waar, omdat bacteriën en virussen overal ronddwalen. Dus heb je net je handen gewassen en open je een deur, dan kan het zijn dat je alsnog een virus aan je handen hebt. Bovendien kunnen water en zeep bacteriën en virussen niet van je handen af wassen, daar heb je handalcohol voor nodig. En door vaak je handen te wassen kun je ook de goede bacteriën die op je huid leven uitschakelen en de huidbarrière beschadigen. Wat de kans om ziek te worden juist vergroot. Het is daarom aan te raden je handen niet overmatig te wassen. Hygiëne is belangrijk, maar sla niet door. Wanneer je wel je handen moet wassen? Na een toiletbezoek, als je in de tuin hebt gewerkt en voor het eten.

Een mondkapje voorkomt besmetting met virussen en bacteriën

Niet waar, omdat bacteriën en virussen zo klein zijn, dat ze ­zonder moeite zo’n kapje passeren.

Door een sjaal te dragen, voorkom je een verkoudheid

Niet waar, omdat ziekteverwekkers net zo goed in je lichaam­ ­kunnen komen. Sjaal of geen sjaal.

Meer weten over je weerstand en griep? Dit lijstje staat is onderdeel van het dossier in het novembernummer van Santé.

Bron: Santé november 2019 Tekst: Priscilla Borgers

Gerelateerde artikelen