Placeholder

Waarom moet je niezen van pepermunt?

Nies je standaard nadat je een pepermuntje of snoepje met een scherpe smaak in je mond stopt. Je bent niet de enige. En geloof het of niet: het is een afwijking waar je niets aan kunt doen.

De afwijking heet Autosomal Dominant Compelling Helio-Ophthalmic Outburst Syndrome. Naar schatting heeft 18 tot 35 procent van de mensen in de Verenigde Staten er last van. Het zorgt er niet alleen voor dat je niest als je iets scherps eet zoals kauwgom of pepermunt, het kan er ook voor zorgen dat je niest als je in het zonlicht kijkt of als je genoeg gegeten hebt.

Beschermen tegen bacteriën

Hoe vreemd is dit mechanisme? Om te begrijpen waarom je lichaam zo werkt, is het handig om te weten dat de neus het eerste orgaan is dat wordt blootgesteld aan stoffen van buitenaf. Als je niest verlaten duizenden bacteriën je neus. Op die manier beschermt je neus je lichaam tegen bacteriën van buitenaf.

Niezen door pepermunt: een foutje van het lichaam

Menthol prikkelt het gehemelte op de plek waar de drietakszenuw loopt. Dat zorgt voor een prikkel in de neus. Je hersenen denken dat er iets in je neus zit en daardoor moet je niezen. Menthol is niet schadelijk, maar voor het lichaam een onbekende stof en onbewust wordt het beschermingsmechanisme in gang gezet.

Als je in de zon kijkt, gebeurt ongeveer hetzelfde: er wordt via de ogen een zenuw geprikkeld die je hersenen een seintje geeft dat je moet niezen.

Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen