tijdwinst

Met deze 6 tips ben je meer gefocust op je werk

Als je aandacht alle kanten opschiet, kom je amper vooruit. Gemiddeld ben je zelfs twee uur langer bezig voordat je must-do’s af zijn. Word productiever en krijg meer rust, overzicht en controle met deze tips.

 

1 Van worrier naar warrior

Je druk maken omdat je geen tijd hebt voor al je to do’s, is tijdverspilling nummer één.

Dit levert tijdwinst op

Creëer orde in je agenda, dan creëer je ook orde in je brein. Gebruik bijvoorbeeld de app Trello op al je to do’s te ordenen.

Lees ook: ‘Wow! zoveel calorieën krijg je per week extra binnen door snacks op je werk’

2 Weersta interne prikkels

Als je stress ervaart of emotioneel bent, krijg je veel repeterende gedachten die door je hoofd zoemen. Deze vreten energie en zijn bepaald niet goed voor je focus. Het kan bijvoorbeeld gaan om taken die zich in je hoofd blijven herhalen en om ideeën die je te binnen schieten. Maar ook prikkels als dorst, honger, moe zijn een volle blaas of verliefdheid kunnen je uit je concentratie halen.

Dit levert tijdwinst op

Verleg je aandacht vaker van gedachten naar je lichaam. Bijvoorbeeld door te bewegen, te sporten of een ademhalingsoefening te doen. Hierdoor nemen de tollende activiteiten in je brein af en word je rustiger. Wat ook kan helpen, is alles opschrijven wat er nog moet gebeuren. Zo doorbreek je de loopjes in je hoofd en bespaar je veel energie.

3 Zorg voor brandstof

Als je door het minste of geringste wordt afgeleid, kan dat een teken zijn dat je te moe bent. Om goed te focussen, zijn twee stofjes in je hersenen nodig. Raken deze op en ga je toch door? Dan teer je op mentale reserves. Neem je rust. Het duurt namelijk even voordat deze focusstofjes weer aangemaakt zijn.

Dit levert tijdwinst op

Neem vaker korte pauzes minimaal 7,5 minuut. Dit voorkomt dat je mentale tank leeg raakt. Voor concentratietaken geldt: elke 25 minuten een pauze van drie tot vijf minuten.

4 Daag je brein uit

Ale je niet geboeid bent door wat je doet, dwalen je gedachten af. Het is een mythe dat je maar 10 procent van je brein benut. Het wordt juist honderd procent gebruikt. Een gemiddelde taak (lezen, spreken, schrijven en luisteren) neemt zo’n twintig procent van je hersencapaciteit in beslag. Je brein vult dit automatisch aan met andere gedachten, waardoor je aan het eind van de pagina of een gesprek niet meer precies weet waar het over ging.

Dit levert tijdwinst op

Je brein maakt een verdeling tussen de taak, eigen gedachten en de omgeving. Als je minder last wilt hebben van hapsnap-gedachten en je omgeving, maak dan de taak uitdagender. Door sneller te lezen daag je je brein meer uit, waardoor er minder ruimte is om af te dwalen en omgevingsgeluiden te horen.

5 Minimaliseer externe prikkels

Telefoon en collega’s. Typische gevallen van overlast, die maken dat je zestig procent minder productief bent. De stoorzender vragen te dimmen, is symptoombestrijding.

Dit levert tijdwinst op

Train je focus door op kantoor stilteblokken in te lassen. Met een of twee stilteblokken per week kun je je veel dieper concentreren op één taak. Bijvoorbeeld: elke dinsdag en donderdag tussen 10:00 uur en 11:00 uur zijn er geen meetings, bel je elkaar niet en beantwoord je geen interne mailtjes.

6 Benut je tijdwinst slim

Wat je met je extra tijd doet, beïnvloedt je productiviteit. Een drankje op het terras is heel gezellig, maar vergroot ook de kans dat er daarna niks meer uit je handen komt. En dan werkt de tijdwinst averechts op je agenda.

Dit levert tijdwinst

Benut minder drukke momneten door klusjes op te pakken die blijven liggen. Eenmaal afgevinkt, geeft het je een energie boost. Wil je juist even lanterfanten? Zet dan een wekker. Zo voorkom je dat de tijd door je vingers glipt.

Tekst: Esmir van Wering Bron: Santé mei 2019

Gerelateerde artikelen