moe

Altijd moe? Dit zijn verrassende oorzaken

Plof je avond na avond uitgeput op de bank? Het kan zijn dat je vermoeidheid een andere oorzaak heeft dan je denkt.

 

Je ademt verkeerd

Door stress en angst of gewoon omdat je het druk hebt, je ademt al gauw verkeerd. Zittend op een stoel is zes keer ademen per minuut voldoende. Veel mensen ademen al gauw 20 tot 25 keer per minuut. Oppervlakkig ademhalen kost veel meer energie.

Lees ook: ‘Last van deze symptomen? Misschien heb je een eiwittekort’

Je bent te vaak online

Dankzij je smartphone hoef je weinig te missen. Je weet precies wat er speelt en kunt op elk moment je mail beantwoorden. Elk moment bereikbaar zijn heeft ook nadelen. Je brein raakt overprikkeld. Deze sluipende stress kan uiteindelijk mentale en fysieke vermoeidheid veroorzaken. Om je hoofd een beetje op orde te krijgen is het belangrijk om op vaste tijden je mail te lezen. Je kunt de app van je mail ook op de laatste pagina van je applicatielijst zetten. Zo ben je minder snel geneigd om uit automatisme de app te openen.

Je bent een sloddervos

Rommel kan mentale vermoeidheid veroorzaken, omdat het je brein afleidt. Bij 45 procent van de Nederlandse vrouwen en 25 procent van de mannen zorgt onrust in huis ook voor onrust in het hoofd. Hetzelfde geldt voor dingen die je nog moet doen, maar die je hardnekkig voor je uitschuift. Ook dat kost energie. Plan daarom vervelende klusjes in je agenda, dan kunnen ze daarna uit je systeem.

Je hebt last van een allergie

Misschien is de bron van je structurele vermoeidheid wel een allergie. In Nederland is één op de vier mensen allergisch. Veel voorkomende zijn een allergie voor huisstofmijt en een voedselallergie. Als je vermoedt dat je een allergie hebt ga dan niet op je eigen houtje diagnosticeren, maar laat je testen door de huisarts.

Je drinkt te weinig

Zelfs een vochttekort van slechts 1,5 procent beïnvloedt je energielevel. Je bloed wordt dunner waardoor het hart sneller moet pompen. De eerste dorstprikkel komt bij een vochttekort van 1à 2 procent. Dus met een droge mond loop je achter de feiten aan. Houd je aan de dagelijkse aanbevolen 1,5 tot 2 liter water en doe de plastest. Check voor het doortrekken van de wc de kleur van je urine. Is deze kleurloos tot lichtgeel? Dan zit je goed. En anders: toch meer water drinken.

Bron: Santé maart 2016 Tekst: Esmir van Wering

 

Gerelateerde artikelen