hyperventilatie

Word hyperventilatie de baas

Hyperventilatie is niet schadelijk, maar kan wel beangstigend zijn. Met deze tips breng je je ademhaling weer tot rust.

Train je ademhaling

Er bestaan twee vormen van hyperventilatie: de acute en de chronische vorm. Bij de acute vorm begin je opeens heel snel te ademen en heb je het gevoel dat je stikt. De chronische vorm is minder bekend, maar komt veel vaker voor. Bij deze vorm is de ademhaling voor een langere periode versneld, wat allerlei klachten kan veroorzaken. Met behulp van een boek kan je deze ademhaling aanpakken.

Zo doe je het:

Ga liggen en leg het boek op je buik. Adem door je neus op zo’n manier dat alleen het boek op en neer gaat. De rest van het lichaam blijft ontspannen. Op deze manier train je je buikademhaling, die ervoor zorgt dat je makkelijker kunt ontspannen. Herhaal deze oefening dagelijks, in de loop van de tijd ook zonder boek.

Lees ook: ‘Zo merk je dat je meer gestrest bent dan je denkt’

Mediteren

Stress en angst zijn twee belangrijke triggers voor hyperventilatie. Denk maar eens terug aan je rijexamen of de hevige turbulentie tijdens een vliegreis. Je bent geneigd adem te halen waardoor je gaat hyperventileren. Mediteren kan helpen tegen stress en angst. Met meditatie richt je je aandacht specifiek op het hier en nu en houd je jezelf weg van belemmerende gedachten.

Zo doe je het:

Talloze studies wijzen uit dat mediteren stress tegengaat en dat je er positiever door in het leven gaat staan. En dat met een paar minuten per dag. Weet je niet waar je moet beginnen? Gebruik de gratis app Headspace. Een rustgevende stem begeleidt je en leert hoe je getob kunt stoppen.

Flink bewegen

Mediteren kan je toepassen als de aanval begint, maar wat kan je doen als de aanval al is begonnen? Het effectiefst zou zijn: stop met ademhalen! Tijdens een hyper is het zuurstofniveau in je lichaam te hoog en heb je een te kort aan koolzuur, wat wordt rechtgetrokken door even geen adem te halen. Omdat dat wat lastig is, kan je beter flink bewegen.

Zo doe je het:

Trek een sprintje, ga touwtjespringen of ren de trap op en af. Bewegen zorgt ervoor dat je verbranding omhooggaat en je zuurstofkoolzuurverhouding in balans komt. Klachten zoals benauwdheid, zweten en duizeligheid zullen hierdoor afnemen. Ga als het kan naar buiten om een stuk te wandelen. Neem vijf stappen en haal vervolgens één keer diep adem.

Het sinaasappelschaaltje

Een sinaasappel is altijd goed en daarvoor hoef je hem niet eens op te eten. Alleen er aan denken is al genoeg bij deze oefening.

Zo doe je het:

Beeld je in dat er in je onderbuik een kommetje recht opstaat met daarin een sinaasappel. Zorg er vervolgens voor dat de sinaasappel in je gedachten stilligt en dat deze niet over het randje valt. Ook als je in beweging bent. Bewezen is dat mensen die deze oefening vaak uitvoeren, sterker in hun schoenen staan en minder stress ervaren. De proefpersonen die deze instructies hadden gekregen, waren minder snel omver te duwen dan zij die dat niet hadden. Onthoud deze tip als je op het punt staat te speechen voor een volle zaal.

 

Bron: Santé maart 2017

Gerelateerde artikelen