3 mindfulness-oefeningen om goed door je burnout te komen

Voel je je vaak moe, machteloos en komt er steeds minder uit je handen? De kans is groot dat je een burnout hebt. Deze 3 mindfulness-oefeningen van onze mindfulness-expert helpen je weer op weg!

Maar liefst 14% van de werknemers in Nederland geeft aan last van burnout-klachten te hebben, waarvan vrouwen tussen de 35 en 49 jaar het overgrote deel uitmaken. Omdat burnout een emotionele aandoening is, is mindfulness dé manier om burnout het hoofd te bieden.

1. Sta bewust op de rem

Burnout ontstaat voornamelijk in sterke vrouwen die perfectionistisch zijn en een actief leven leiden. ‘Niet zeuren, doorzetten’ is het motto. Hoe stoer dit ook mag klinken, het is juist deze houding die ervoor gezorgd heeft dat je genadeloos uit de bocht bent gevlogen. Doorzetten is dus niet zo slim als je burnout hebt. Plan daarom slechts één activiteit op een dag: bijvoorbeeld de kinderen van school halen. Daar houd je het bij. Dat betekent dat je die dag geen boodschappen doet, niet kookt en ’t huis geen grondige schoonmaakbeurt geeft…

Wees streng voor jezelf en beperk je verplichtingen tot een minimale inspanning, ondanks het feit dat je ’toch ziek thuis bent en tijd zat hebt’. Met minder doen en haasten gun je je lichaam en geest eindelijk eens wat rust en een kans om te herstellen. Blijf je koppig rondrennen omdat je je niet zwak en schuldig wilt voelen, dan houd je je herstel tegen en ben je uiteindelijk veel langer uit de running dan nodig is.

2. Probeer niet weer de oude te worden

Je hoort ’t jezelf vast tegen anderen zeggen: ‘Ik zit inderdaad ff in een dip, maar je zult zien dat ik binnen no-time weer de oude ben!’ Ondanks dat dit lekker optimistisch klinkt, is het zaak om dit idee zo snel mogelijk uit je hoofd te zetten. Je burnout is immers ontstaan omdat ‘je oude ik’ zichzelf jarenlang blind voorbij is gelopen en volledig uitgeput heeft. Je oude ik is juist de oorzaak van deze ellende. Het laatste wat je dus moet willen, is weer de oude worden. Want dan zou je weer als een kip zonder kop gaan rennen en vliegen, om uiteindelijk opnieuw keihard in een burnout te knallen.

Als je daadwerkelijk wilt genezen, en terugval wilt voorkomen, dan zul je aan een nieuwe ik moeten gaan werken. Een ik met minder prestatiedwang, minder controledrang en stukken minder schuldgevoel.

3. Haal de bezem door je bovenkamer

Ondanks dat burnout een vreselijke straf lijkt, is het feitelijk ’t beste wat je kan overkomen. Tenminste, als je bereid bent de wijze lessen van je burnout onder ogen te komen. Burnout kan je enorm veel over jezelf leren en kan je leven volledig veranderen.

DierDier

Met een innerlijk onderzoek zul je de werkelijke oorzaken van je stoere gedrag naar boven kunnen halen, en deze uiteindelijk zelfs geheel kunnen ontmantelen. Je zult zien dat achter je burnout een schitterende nieuwe wereld ligt te wachten, die je precies die rust, balans en tevredenheid zult bieden waar je nu zo’n behoefte aan hebt. Je vindt meer info en tips in het verdiepingsartikel over praktische mindfulness-oefeningen.

Meer lezen?

Als je burnout hebt, dan helpt mindfulness om je leven een flinke renovatie te geven. Je hoeft niet te mediteren om toch te profiteren van al het goede dat mindfulness biedt. Door je dagelijkse taken met een andere mind-set uit te voeren, kun je vandaag nog beginnen met het creëren van een evenwichtiger en meer vervullend leven. Volg de cursus ‘zo voorkom je een burnout‘ van Santé.

Klik hier
ModeMode
BESTEL HIER

Gerelateerde artikelen