gestrest

Zo merk je dat je meer gestrest bent dan je denkt

Iedereen voelt zich af en toe wat gestrest. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen en soms kan de stress uitmonden in een burnout. Wanneer merk je dat je meer gestrest ben dan je eigenlijk denkt?

Je hebt het druk en je draaft maar door. Je doet honderd dingen tegelijkertijd en het lijkt alsof het je geen enkele moeite kost. Maar vergis je niet: die voortdurende stress kan ervoor zorgen dat je jezelf een keer voorbijloopt. Soms heb je dat niet eens in de gaten. Maar als je vaker last hebt van onderstaande symptomen ben je meer gestrest dan je denkt:

Voortdurende hoofdpijn

Heb je al de hele dag van een zeurende hoofdpijn? Stress is dé trigger voor hoofdpijn. Dus merk je dat je vaker last hebt van hoofdpijn, neem even pas op de plaats en probeer meer momenten van rust in alle drukt te creëren.

Maag

De maag is een van de eerste plekken van je lichaam die last heeft van je stress. Volgens Harvard Health heeft je brein direct effect op je maag en je ingewanden. Zo kan een maag die van streek is signalen versturen naar je hersenen, en je brein kan weer signalen terugsturen naar je maag.

Stress kan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je meer last hebt van maagzuur, waardoor je weer kans hebt op een maagzweer. Als je vaak last hebt van een maagpijn, misselijkheid of een opgeblazen gevoel, dan kan dat erop wijzen dat je last hebt van te veel stress!

Dorst!

Voel je je een beetje gestrest? Tijd om een glas water of thee te drinken. Als je lichaam niet genoeg vocht heeft, kan het niet goed functioneren en daardoor kun je last krijgen van stress.

Uit onderzoek blijkt dat te weinig vocht ervoor kan zorgen dat het stresshormoon cortisol wordt verhoogd. Een goede hydratatie kan dat stresshormoon onderdrukken.

Lees ook: 7 manieren om stress te verminderen

Slaap

Heb je een onregelmatig slaappatroon en last van rare dromen? Dat kan erop wijzen dat je last hebt van stress.

Te veel stress kan van invloed zijn op je slaap. Je kunt moeilijk in slaap vallen, wordt regelmatig wakker of wordt juist heel vroeg wakker. Dit kan op den duur zorgen voor een slaaptekort waardoor je gevoeliger bent voor stress.

En dat stresshormoon waarover we het eerder hadden, kan er weer voor zorgen dat je lichaam denkt dat je wakker bent/moet zijn waardoor de slaap helemaal moeilijk te vatten is.

Mocht je eindelijk in slaap vallen dan kun je weer last krijgen van rare dromen. Vooral als je last hebt van frustraties of een vervelende ervaring hebt, kun je dromen krijgen waarbij je je verdrietig, gefrustreerd of gestrest voelt. Volgens onderzoekers aan de universiteit van Cardiff kan stress voor specifieke droomscenario’s zorgen. Zo zijn dromen waarin je valt, aangevallen wordt door iemand, opgesloten wordt of waarin je telkens iets probeert, maar elke keer weer mislukt typische stressdromen.

Zweten

Nog zo’n typisch stresssymptoom: veel zweten. Stresszweet is anders dan bijvoorbeeld warmtezweet. Het is wat melkachtiger, wat vettiger en zit vol proteïne. Stresszweet zit in je oksels, het voorhoofd en de liezen. In principe is dit reukloze zweet, tenzij je het te lang op je lichaam laat zitten, dan kan het gaan stinken.

Haaruitval

Iedereen verliest elke dag haar. De een wat meer dan de ander, maar als je zelf merkt dat je meer haar verliest dan normaal, dan kan het betekenen dat je iets te veel hooi op je vork neemt.

De ergste vorm van haarverlies is alopecia. Bij dit extreem haarverlies heb je last van kaalheid op je hoofd maar ook op andere plekken op je lichaam.

Mocht je je ongerust maken over je haarverlies, ga langs bij je huisarts voor advies.

Je voelt je down

Merk je dat je nergens meer plezier in hebt, dat je je continue somber voelt, dat je het gevoel hebt dat je niet lekker in je vel zit, dat je weinig zin hebt om de deur uit te gaan of met anderen af te spreken? Dat heeft iedereen af en toe, maar als je dit gevoel de constant hebt, is het tijd om hulp in te roepen voordat het erger wordt.

Het kan zijn dat je niet alleen last hebt van stress, maar dat je ook last hebt van een depressie.

Uit onderzoek uit 2012 blijkt dat het lichaam van degenen die langdurig aan stress worden blootgesteld, veel stresshormonen aanmaakt. Dit kan van invloed zijn op het plezier in alledaagse dingen.

Vraag deskundig advies als je merkt dat je er zelf niet meer uitkomt.

Tip van de redactie

Heb je wel eens moeite met wakker worden? Of wil je ontspannen in slaap vallen? De nieuwe DistinQ Wake-Up Light is speciaal ontworpen om een gezond(er) slaapritme te creëren. Met de wekkerfunctie wordt het licht vóór je wektijd geleidelijk sterker; zo word je op een natuurlijke manier wakker. Voor meer info klik op onderstaande button.

Gerelateerde artikelen