category colour brushGelukkig/Life

10x ontstressen en ontspannen

Ben je de laatste tijd een beetje down of heb je juist last van een opgejaagd gevoel omdat je het zo druk hebt? Met deze 10 tips kun je even ontstressen en ontspannen.

 

1. Zet het raam open

Tenzij er geluidsoverlast is, kan een open raam je stresslevel verlagen. Even gedachteloos uit het raam staren is ook erg ontspannend.

2. Doe jezelf bloemen cadeau

De natuur doet ons goed, helaas heeft niet iedereen dat om de hoek. Breng daarom de 'natuur' naar je toe: een fleurige bos bloemen in huis doet wonderen. Harvard University heeft onderzoek gedaan waaruit bleek dat de eerste positieve effecten van een bos bloemen in huis al na een week te merken zijn.

Lees ook: '5 alledaagse momenten om te ontspannen'

3. Knuffel en kus

Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het komt onder andere vrij bij aangenaam huidcontact zoals een massage, seks of een knuffel. Het hormoon zorgt er onder andere voor dat je hartslag en bloedsomloop vertragen. Dag stress!

4. Beweeg, maar doe rustig aan

Wanneer je stress hebt, kun je je hoofd leeg maken door te sporten. Laat je echter niet meeslepen. Een heavy bootcamp kan een averechts effect hebben.

5. Daglicht

In de donkere dagen kan het gebrek aan daglicht zorgen voor een dip, waardoor stress sneller vat op je krijgt. Probeer iedere dag 20 minuten in het daglicht door te brengen voor je vitamine D-boost.

6. Kom in actie

Blijf je het liefst binnen met je favoriete serie, net als de afgelopen drie weekenden, omdat je je nog steeds een beetje down voelt? Het is tijd om in actie te komen. Schrijf je in voor een cursus, probeer een nieuwe sport uit met een vriendin. Het zal je juist goed doen om buiten de deur en onder de mensen te zijn.

7. Verwen jezelf met een gezonde lunch

Wandel naar de supermarkt en koop daar de ingrediënten voor een lekkere, gezonde en uitgebreide lunch.

8. Even bijkletsen

Bel een vriendin die je al een tijdje niet gesproken hebt. Bijkletsen zorgt voor afleiding en hopelijk voor een beter gevoel na afloop.

9. Unpluggen

Zet je laptop en telefoon uit. Neem de tijd om zonder prikkels van buitenaf te ontstressen. Eindelijk tijd om een boek te lezen of uitgebreid in bad te gaan.

10. Plan iets leuks

Een dag naar de sauna, een weekendje weg of een etentje met vriendinnen. Alleen al het plannen en het vooruitzicht geeft je een positiever gevoel.

Gerelateerde artikelen

Santé

in je brievenbus?

Bestel nu

Als eerste op de hoogte?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Santé!

  • Pinterest